Jesteśmy eKONSEKWENTNI

Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA pozostaje marką przyjazną konsumentom i środowisku.

CEL: ZMNIEJSZENIE EMISJI CO2

We wszystkich fabrykach FRoSTY wprowadziliśmy kompleksowe raportowanie środowiskowe (emisji CO2). To pomaga zidentyfikować nam obszary, w których możemy minimalizować emisję dwutlenku węgla. Udało nam się zmniejszyć emisję CO2 od 2011 do 2015 roku o 5,4% . W 2017 roku naszym celem jest zmniejszenie emisji o kolejne 5%.

PROJEKT OSZCZĘDZANIA ENERGII

Wybudowaliśmy nowoczesną chłodnię, której konstrukcja nastawiona jest na optymalizację zużycia energii. Na dachu chłodni znajduje się elektrownia słoneczna, a fabryka ma własną oczyszczalnię ścieków. Dzięki tym działaniom od 2011 do 2015 roku, byliśmy w stanie zmniejszyć o 12,6% zużycie energii na produkcję tony wyrobu gotowego (kWh/t).

 

WARZYWA ROSNĄCE NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI

Dbamy o to, aby pola na których rosną warzywa FRoSTY, znajdowały się blisko naszych fabryk. Szpinak, groch, marchew, fasola, kapusta czy zioła rosną w ich bezpośrednim sąsiedztwie. Dzięki temu warzywa i zioła mogą zostać poddane obróbce termicznej krótko po zebraniu, co daje Ci pewność, iż zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych.

ELEKTROWNIA SŁONECZNA

W 2009 roku na dachu chłodni FRoSTY zainstalowaliśmy elektrownię słoneczną. Zespół modułów fotowoltaicznych zajmuje powierzchnię blisko 600 m2 i może wytwarzać energię o mocy 80,5 kWp, co pozwala zaoszczędzić nawet do 30% energii zużywanej do wychłodzenia mroźni.