Jesteśmy eKONSEKWENTNI

Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA jest marką przyjazną konsumentom i środowisku.

CEL: ZMNIEJSZENIE EMISJI CO2

We wszystkich czterech fabrykach, w ostatnich 4 latach, udało nam się wprowadzić kompleksowe raportowanie środowiskowe (emisji CO2). To pomaga zidentyfikować nam obszary, w których możemy minimalizować emisję dwutlenku węgla. Wiemy już teraz, że udało nam się zmniejszyć emisję CO2 od 2011 do 2015 roku o 5,4% . W 2017 roku naszym celem jest zmniejszenie emisji o kolejne 5%.

PROJEKT OSZCZĘDZANIA ENERGII

Wybudowaliśmy nowoczesną chłodnię, której konstrukcja nastawiona jest na optymalizację zużycia energii, m.in. dzięki zastosowaniu podposadzkowej instalacji glikolowej chroniącej przed przemarzaniem gruntu, zasilanej z odzysku ciepła z instalacji amoniakalnej czy chłodniczej instalacji amoniakalnej zbudowanej z systemu 3 sprężarek dwustopniowych. Fabryka posiada własną podczyszczalnię ścieków. Dzięki tym działaniom od 2011 do 2015 roku, byliśmy w stanie zmniejszyć łącznie o 12,6% energii na tonę wyrobu gotowego (kWh / t).

 

Inne ekologiczne inwestycje FRoSTY to: własna oczyszczalnia ścieków, filtry z węglem aktywnym na dachu fabryki, elektrownia słoneczna oraz wymiana urządzeń na bardziej energooszczędne.

WARZYWA ROSNĄCE NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI

Dbamy o to, aby pola FRoSTY umiejscowione były blisko linii przetwórczych. Lokalne warzywa, takie jak szpinak, groch, marchew, fasola, kapusta, zioła rosną na polach w bezpośrednim sąsiedztwie naszych fabryk. Dzięki temu warzywa i zioła mogą zostać poddane obróbce termicznej krótko po zebraniu, co daje Ci pewność, iż zachowują maksimum smaku i wartości odżywczych.

ELEKTROWNIA FOTOWOLTAICZNA

W 2009 roku na dachu chłodni FRoSTY zainstalowaliśmy elektrownię słoneczną. Zespół modułów fotowoltaicznych zajmuje powierzchnię blisko 600 m2 i może wytwarzać energię o mocy 80,5 kWp, co pozwala zaoszczędzić nawet do 30% energii zużywanej do wychłodzenia mroźni.