Przygotowanie
Składniki
- 1
- opakowanie Warzyw na patelnię chińskich FRoSTA
- 1
- łyżeczka suszonych drożdży
- 220 ml
- ciepłej wody
- 250 g
- mąki pszennej
- 130 g
- mąki ziemniaczanej
- 5
- łyżek cukru
- 4
- łyżki oleju rzepakowego
- 2
- łyżki wody
- 2
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml
- sosu sojowego
- 2
- ząbki czosnku
- 1 cm
- korzenia świeżego imbiru
- 1
- chili czerwone (pepperoni)
- 0.5
- limonki
- 0.5
- pęczka cienkiego szczypiorku
- 0.5
- łyżeczki oleju sezamowego
- Wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz drożdże i cukier.
- Do misy miksera planetarnego wlej wodę i olej.
- Wsyp suche składniki do miksera i wyrabiaj ciasto aż powstanie gładka kula.
- Ciasto przykryj wilgotną ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na 30 minut.
- Rozpuść proszek do pieczenia w 2 łyżkach wody i skrop tym ciasto. Ciasto ponownie wyrabiaj (ręcznie) tak długo, aż jego powierzchnia będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na 15 minut.
- Utwórz z ciasta wałek i podziel na 12 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy około 10cm (najlepiej odważyć po około 45 g ciasta na porcję).
- Warzywa chińskie usmaż na oleju na patelni i ostudź.
- Na każdym placku ułóż łyżkę farszu i zalepiaj bułeczki zakładając ciasto lewym palcem wskazującym na prawy kciuk odwrotnie z ruchem wskazówek zegara.
- Gotowe bułeczki wkładaj w papierowe papiloty.
- Brzegi koszyka bambusowego posmaruj cienko olejem. Dno woka zalej zimną wodą i ustaw na nim koszyk. Zwróć uwagę, żeby woda nie dotykała dna koszyka.
- Układaj bułeczki niezbyt blisko siebie i paruj pod przykryciem około 12-13 minut.
- Przygotuj sos: posiekaj drobno czosnek, imbir, chili, szczypiorek i wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
- Pozwól odpocząć bułeczkom pod przykryciem w koszyku przez około 2 minuty. Podawaj z sosem.
0 Komentarze