Przepisy

Chińskie bułeczki z warzywami na patelnię

Drożdżowe, parzone bułeczki z nadzieniem z Warzyw na patelnię chińskimi. To ciekawa alternatywa dla miłośników kuchni azjatyckiej, w wydaniu wegetariańskim.

porcje: 4
Przygotowanie
Składniki
1
opakowanie Warzyw na patelnię chińskich FRoSTA
Ciasto drożdżowe:
1
łyżeczka suszonych drożdży
220 ml
ciepłej wody
250 g
mąki pszennej
130 g
mąki ziemniaczanej
5
łyżek cukru
4
łyżki oleju rzepakowego
2
łyżki wody
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
100 ml
sosu sojowego
2
ząbki czosnku
1 cm
korzenia świeżego imbiru
1
chili czerwone (pepperoni)
0.5
limonki
0.5
pęczka cienkiego szczypiorku
0.5
łyżeczki oleju sezamowego
  1. Wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz drożdże i cukier.
  2. Do misy miksera planetarnego wlej wodę i olej.
  3. Wsyp suche składniki do miksera i wyrabiaj ciasto aż powstanie gładka kula.
  4. Ciasto przykryj wilgotną ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na 30 minut.
  5. Rozpuść proszek do pieczenia w 2 łyżkach wody i skrop tym ciasto. Ciasto ponownie wyrabiaj (ręcznie) tak długo, aż jego powierzchnia będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na 15 minut.
  6. Utwórz z ciasta wałek i podziel na 12 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy około 10cm (najlepiej odważyć po około 45 g ciasta na porcję).
  7. Warzywa chińskie usmaż na oleju na patelni i ostudź.
  8. Na każdym placku ułóż łyżkę farszu i zalepiaj bułeczki zakładając ciasto lewym palcem wskazującym na prawy kciuk odwrotnie z ruchem wskazówek zegara.
  9. Gotowe bułeczki wkładaj w papierowe papiloty.
  10. Brzegi koszyka bambusowego posmaruj cienko olejem. Dno woka zalej zimną wodą i ustaw na nim koszyk. Zwróć uwagę, żeby woda nie dotykała dna koszyka.
  11. Układaj bułeczki niezbyt blisko siebie i paruj pod przykryciem około 12-13 minut.
  12. Przygotuj sos: posiekaj drobno czosnek, imbir, chili, szczypiorek i wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
  13. Pozwól odpocząć bułeczkom pod przykryciem w koszyku przez około 2 minuty. Podawaj z sosem.
YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

0 Komentarze

Dodaj komentarz


Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Proszę wypełnić wszystkie obowiązkowe pola (*).

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Foodtracker

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Wystarczy wpisać 8-cyfrowy kod. i Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności. x

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach