Przepisy
Curry warzywne
Wegetariańska propozycja na danie gotowe w kilkanaście minut. Pyszne warzywne curry w towarzystwie chlebków pita z orzeźwiającym dipem cytrynowo - miętowym.

- 1
- Vegetables Curry FRoSTA
- 1
- łyżka oleju
- 600 g
- mąka pszenna + do podsypywani
- 3
- łyżeczki drożdże instant
- 1
- łyżeczka soli
- 2
- łyżeczki cukru
- 4
- łyżki oliwy
- 370 ml
- letniej wody
- 400 g
- jogurtu greckiego
- 3
- łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2
- łyżki posiekanych listków mięty
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Ew. sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku
- Ciasto: Wszystkie składniki włóż do miski, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne .
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto podziel na ok. 15-16 mniejszych porcji i ułóż je na silikonowej macie/oprószonym mąką blacie, okryj lekko folią spożywczą (aby nie wyschło) i pozostaw po ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Po tym czasie każdą porcję rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm.
- Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Następnie wsyp zawartość opakowania. Smaż bez przykrycia przez 8 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (bez wlewania na nią tłuszczu!). Na gorącą patelnię nakładaj kolejno placki, smaż aż lekko się zarumienią (miejscami nawet dość mocno), a obu stron po ok. 1 minucie. Placki układaj na dużym talerzu, możesz kryć je bawełnianą ściereczką, aby nie stygły.
- Połącz wszystkie składniki sosu jogurtowego.