Przygotowanie
Składniki
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 op.
- Filety z mintaja FRoSTY
- 20 g
- bułki tartej
- 1
- jajko
- 10 g
- koperku posiekanego
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 300 g
- marchewki
- 30 g
- masła
- 30 g
- miodu
- tymianek suszony
- 80 ml
- mleka
- 20 g
- masła
- 600 g
- ziemniaków
- 1
- łyżka musztardy francuskiej
- sól
- Filet z mintaja rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody. Drobno posiekać i wymieszać z jajkiem i posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, ulepić 4 kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym, po kilka minut z obu stron.
- Marchewkę ugotować i pokroić w plastry lub słupki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i tymianek i wrzucić marchewkę. Smażyć przez ok. 5 minut, stale mieszając.
- Ziemniaki ugotować do miękkości. W rondelku rozgrzać mleko z masłem i dolać do ugotowanych ziemniaków. Ugnieść przy pomocy praski lub przystawki do blendera. Na koniec dodać łyżkę musztardy francuskiej i doprawić solą.
- Kotleciki podawać z purée i marchewką.
0 Komentarze