Przepisy
Szakszuka z warzywami
Proponujemy pyszne i pełnowartościowe danie na śniadanie: jajka zapiekane z Warzywami na patelnię toskańskimi w sosie pomidorowym.

- 1
- opakowanie „Warzywa na patelnię toskańskie” FRoSTA
- 700 ml
- passaty pomidorowej (1 butelka)
- 4
- jajka
- Szczypta cukru, sól, pieprz- do smaku
- 1
- łyżka oliwy
- 1
- łyżka harrisy (pasty chili) /lub do smaku
- Natka pietruszki
- Bagietka do podania
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć zamrożone warzywa i smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Warzywa zalej pomidorami, dopraw do smaku.
- W sosie zrób zagłębienia, wbij do nich jajka, gotuj aż białko się zetnie, pod przykryciem.
- Z ciasta francuskiego wytnij długie paski, posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp np. czarnuszką. Piecz do zarumienienia w temp. 200 oC, ok. 10 minut. ( ten pkt można rozbić na dwa.)
- Przed podaniem posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki.