Przepisy
Wege zupa tajska z kluseczkami limonkowymi
Pyszna zupa tajska w wersji wege z delikatnymi kluseczkami limonkowymi.

- 1
- opakowanie Warzywnego curry z batatamimonkowymi.
- 500 ml
- wody
- 250 ml
- śmietanki 30%
- pasta Tom-Yum
- 30 g
- trawy cytrynowej
- 3
- sok z limonek
- 50 g
- grzybów MUN (sparzonych ciepłą woda)
- sól, pieprz do smaku
- kolendra do dekoracji
- 3 dag
- masła
- 2
- jajka
- 2
- szkl. mąki pszennej
- 0.75
- szkl. mleka
- szczypta soli
- 4 dag
- masła
- sok z limonki
ZUPA
- Warzywne curry z batatami wsyp do garnka, dolej 500 ml wody i gotuj 15-20 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe, śmietankę 30%, łyżkę pasty Tom- Yum , trawę cytrynową, połowę soku z limonki oraz sparzone wcześniej grzyby Mun.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, według uznania.
KLUSZECZKI LIMONKOWE
- Na patelni rozpuść masło.
- Do miski wsyp kolejno roztopione masło i jedno surowe jajko i utrzyj na jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, mleko i sok z limonki, całość wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
- Całość dopraw solą i natką pietruszki i wyrób ciasto.
- Łyżkę zamocz w gotującej wodzie, a następnie kładź na nią kluseczki.
- Całość gotuj 5 minut, a następnie zahartuj zimną wodą.
- Podawaj kluseczki zalane gorącą zupą, udekoruj kolendrą.