Przepisy
Wegetariańska burgerowa uczta
Wege burger z guacamole Stopień trudności: łatwy Kaloryczność: 820 kcal

Przygotowanie
Składniki
- 1 szt.
- Burgery z batata i marchewki FRoSTY
- 2
- łyżki oleju rzepakowego
- 3
- ząbki czosnku
- 1
- łyżeczka oliwy
- 200 ml
- gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 1
- dojrzałe awokado
- 1
- pomidor
- 0.5
- czerwonej cebulki
- 1
- ząbek czosnku
- kilka gałązek kolendry
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz do smaku
- 1 szt.
- kolba świeżej kukurydzy
- 1
- łyżka masła
- bułki
- warzywa – plasterki ogórka, rzodkiewki, sałata
- Kolbę kukurydzy obrać, pokroić na trzy części i ugotować w osolonej wodzie. Rozpuścić na patelni łyżkę masła i podsmażyć ugotowaną kukurydzę przez 3-4 minuty.
- Czosnek w łupinkach wrzucić na niewielką patelnię z łyżeczką oliwy, podlać wodą i poddusić przez ok. 10 minut, aż zmięknie.
- Do miseczki przełożyć jogurt, dodać rozduszone, obrane ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Przygotować guacamole – widelcem rozgnieść obrane awokado, dodać drobno pokrojonego pomidora (bez gniazd nasiennych), posiekaną cebulkę, rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Usmażyć burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
0 Komentarze