Bułeczki z ciasta francuskiego z domowym paprykarzem

Składniki na 18 sztuk:

  • 1 opakowanie Ciasta francuskiego FRoSTA
  • 1 opakowanie Filetów z mintaja FRoSTA
  • 200 g sera żółtego
  • 100 g ryżu parboiled (suchego)
  • 50 g masła
  • 1 arkusz glonów nori
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Zamrożone filety z mintaja opłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Ugotuj ryż w 200 ml wody z odrobiną soli.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, chili, czosnek, imbir i natkę pietruszki posiekaj drobno.
  4. Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  5. Pokrój mintaja na mniejsze kostki (użyj w tym celu noża z piłką, takiego jak do chleba)
  6. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek, chili i imbir, marchew i smaż aż cebula się skarmelizuje.
  7. Dodaj rybę i smaż aż się zetnie, mieszając od czasu do czasu, następnie dodaj ryż i koncentrat, dopraw do smaku, wymieszaj i duś przez około 15 minut pod przykryciem. Gotowy paprykarz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  8. Ciasto francuskie wyjmij z zamrażarki i wyłóż wszystkie płaty na blat, na około 10 minut.
  9. Roztop masło i posmaruj nim ciasto z obu stron.
  10. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i zmiel lub porwij glony na małe kawałki.
  11. Nakładaj paprykarz na 2/3 szerokości arkusza. Posyp glonami i serem, pokrój wzdłuż na 3 części i zawijaj w ślimaka.
  12. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Piecz w 210°C przy włączonym termoobiegu przez około 15 minut.