Curry warzywne

Składniki:

  • Vegetables Curry FRoSTA– 1 opakowanie
  • Olej- 1 łyżka
  • mąka pszenna - 600 g + do podsypywani
  • drożdże instant - 3 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • oliwa - 4 łyżki
  • woda - ok. 370 ml, letnia

sos:

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego, 400 g
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Ew. sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku

Opis przygotowania:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki włóż do miski, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne .
  2. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto podziel na ok. 15-16 mniejszych porcji i ułóż je na silikonowej macie/oprószonym mąką blacie, okryj lekko folią spożywczą (aby nie wyschło) i pozostaw po ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie każdą porcję rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm.
  5. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Następnie wsyp zawartość opakowania. Smaż bez przykrycia przez 8 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  6. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (bez wlewania na nią tłuszczu!).  Na gorącą patelnię nakładaj kolejno placki, smaż aż lekko się zarumienią (miejscami nawet dość mocno), a obu stron po ok. 1 minucie. Placki układaj na dużym talerzu, możesz kryć je bawełnianą ściereczką, aby nie stygły.
  7. Połącz wszystkie składniki sosu jogurtowego.