Szakszuka z warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie „Warzywa na patelnię toskańskie” FRoSTA
  • Ok. 700 ml passaty pomidorowej (1 butelka)
  • 3-4 jajka
  • Szczypta cukru, sól, pieprz- do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka harrisy (pasty chili) /lub do smaku
  • Natka pietruszki
  • Bagietka do podania

 

Opis przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć zamrożone warzywa i smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Warzywa zalej pomidorami, dopraw do smaku.
  3. W sosie zrób zagłębienia, wbij do nich jajka, gotuj aż białko się zetnie, pod przykryciem.
  4. Z ciasta francuskiego wytnij długie paski, posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp np. czarnuszką. Piecz do zarumienienia w temp. 200 oC, ok. 10 minut. ( ten pkt można rozbić na dwa.)
  5. Przed podaniem posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki.