Zupa krem ze szpinaku

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g ziemniaków
  • Ok. 750 ml bulionu lub wody
  • 1 główka brokuła
  • 1 opakowanie szpinaku siekanego FRoSTA
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • Szczypta soli, papryki chili

 

Opis przygotowania:

  1. W garnku podgrzej oliwę, dodaj pokrojony por i rozdrobniony czosnek. Zeszklij na małym ogniu.
  2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmaż.
  3. Dodaj szpinak i różyczki brokuła.
  4. Warzywa zalej bulionem/wodą, gotuj do miękkości.
  5. Do zupy wlej śmietankę, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
  6. Ugotowaną ciecierzycę dopraw solą, oliwą i papryką, Rozłóż na blaszce i zapiekaj ok. 30 minut, aż będzie chrupka. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia dodaj pozostałe nasiona. Podawaj z zupą.