Pieczony kalafior z nuggetsami rybnymi

Składniki:

  • 1 opakowanie Fish nuggets FRoSTA
  • 1 główka kalafiora
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól

Sos serowy:

  • mleko – 450 ml
  • masło - 4 łyżki + do nasmarowania naczynia do zapiekania
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • ser – 100 g, utarty

Opis przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (z termoobiegiem do 200°C). Zamrożone Fish nuggets ułóż na blasze.
  2. Oliwę połącz z kurkumą, wymieszaj z małymi różyczkami kalafiora, posól. Warzywo ułóż na blaszce obok Fish nuggets. Piecz przez około 13 minut (z włączonym termoobiegiem przez około 11 minut).
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Rozmieszaj. Wolno wlewaj mleko, ciągle mieszając (trzepaczką) zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dodaj utarty ser. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
  4. Upieczone nuggetsy podawaj z zarumienionym kalafiorem i sosem serowym, na ciepło.