Paluszki rybne z pieczonymi placuszkami

Składniki:

  • 1 opakowanie złotych paluszków rybnych FRoSTA
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy

placuszki:

  • 2 szklanki groszku (mrożonego)
  • 1 por
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Opis przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230ºC. Zamrożone paluszki ułóż na blasze (możesz użyć papieru do pieczenia) obok nich ułóż skropione oliwą pomidory (na gałązkach). Piecz przez około 12 minut (z włączonym termoobiegiem przez około 9 minut).
  2. Na oliwie zeszklij drobno posiekany por. Dodaj groszek i smaż, aż się rozmrozi.
  3. Groszek z cebulą przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowane ziemniaki, jajka, mąkę owsianą i przyprawy.
  4. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć składniki, aż uzyskasz spójną masę.
  5. Na rozgrzany olej nakładaj porcje masy (możesz posłużyć się okrągłą, metalową foremką), smaż na złoto z obu stron.