Złote paluszki rybne w kremie z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 opakowanie Złotych paluszków rybnych FRoSTA

Bulion warzywny:

  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • liście pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l wody

Zupa krem:

  • 750 ml  bulionu warzywnego
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • biała część pora
  • 1 cebula czosnkowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sos miętowy:

  • 150 g  gęstego jogurtu
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • liście mięty  do przystrojenia

Opis przygotowania:

  1. Pokrój warzywa do bulionu, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem aż zmiękną.
  2. Odcedź bulion.
  3. Pokrój warzywa do zupy krem: por w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekaj i podsmaż je na oleju.
  4. Dodaj groszek i gorący bulion. Gotuj około 10 minut aż groszek zmięknie, ale nie starci koloru.
  5. Zblenduj zupę na krem i dopraw do smaku.
  6. Przygotuj sos miętowy: liście mięty utrzyj w moździerzu, wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Upiecz Złote paluszki rybne w piekarniku zgodnie ze sposobem przygotowania podanym na opakowaniu.
  8. Zupę wlej do talerza, włóż 2 paluszki i ozdób sosem miętowym oraz listkami mięty.