Pierożki domowe z czarnuszką, farszem z Mexican Chicken oraz sosem słodko-kwaśnym

Ciasto na pierogi:

  • 3 żółtka
  • 0,5 l mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 900 g mąki
  • łyżka stołowa czarnuszki

Farsz:

1 opakowanie Mexican Chicken

3 białka

¼ kapusty pekińskiej

 

Sos słodko- kwaśny

  • Składniki:
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju

Ciasto na pierogi

  1. Podgrzej sól, olej i mleko.
  2. Całość przelej do miski, ostudź. Dodaj żółtka i czarnuszkę.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Następnie przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw.

 

Farsz:

  1. Przygotuj Mexican chicken zgodnie z instrukcją z opakowania i odstaw do wystygnięcia.
  2. Posiekaj nieco przygotowany produkt i dodaj białka z jajek oraz posiekaną ¼ kapusty pekińskiej, całość wymieszaj.

 

Pierogi:

  1. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 mm i wykrawaj krążki wielkości szklanki.
  2. Nałóż farsz w środek krążka i sklej za pomocą dłoni jak zwykłe pierogi.
  3. Gotowe pierogi wrzuć do osolonej i wrzącej wody i gotuj do ich wypłynięcia na powierzchnię.

 

Sos słodko- kwaśny

  1. Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z imbirem i krótko podsmaż.
  2. Do garnka dodaj ketchup, sos sojowy, cukier, ocet, olej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszaj.