Wege zupa tajska z kluseczkami limonkowymi

Zupa

  • 1 opakowanie Warzywnego curry z batatami
  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • pasta Tom-Yum
  • 30g trawy cytrynowej
  • sok z 3 limonek
  • 50g grzybów MUN (sparzonych ciepłą woda)
  • sól, pieprz do smaku
  • kolendra do dekoracji

Kluski limonkowe:

  • 3 dag masło
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ¾ szkl. mleka
  • Szczypta soli
  • 4 dag masła
  • łyżka pietruszki
  • sok z limonki

ZUPA

  1. Warzywne curry z batatami wsyp do garnka, dolej 500 ml wody i gotuj 15-20 minut.
  2. Dodaj mleczko kokosowe, śmietankę 30%, łyżkę pasty Tom- Yum , trawę cytrynową, połowę soku z limonki oraz sparzone wcześniej grzyby Mun.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem, według uznania.

KLUSZECZKI LIMONKOWE

  1. Na patelni rozpuść masło.
  2. Do miski wsyp kolejno roztopione masło i jedno surowe jajko i utrzyj na jednolitą masę.
  3. Dodaj mąkę, mleko i sok z limonki, całość wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
  4. Całość dopraw solą i natką pietruszki i wyrób ciasto.
  5. Łyżkę zamocz w gotującej wodzie, a następnie kładź na nią kluseczki.
  6. Całość gotuj 5 minut, a następnie zahartuj zimną wodą.
  7. Podawaj kluseczki zalane gorącą zupą, udekoruj kolendrą.