Coś słodkiego do popołudniowej kawy, czyli Szpinakowe muffinki z kremem mascarpone i owocami

SKŁADNIKI (12 muffinek):

● opakowanie szpinaku siekanego FRoSTA 

● 3 duże jajka

● 320 g mąki pszennej

● 250 g cukru

● 150 ml oleju rzepakowego

● 1 łyżka cukru waniliowego

● 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

do dekoracji:

● 250 serka mascarpone

● 2 łyżki cukru pudru

● 60 g malin

● 60 g borówek

● listki mięty 

OPIS PRZYGOTOWANIA:

  1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. 
  2. Do misy miksera wbić jajka i dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Do masy stopniowo dodawać olej, nie przerywając ubijania. 
  4. Do ubitej masy dodać szpinak i wymieszać przy użyciu szpatułki. 
  5. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać, aż masa nie będzie miała grudek. Nałożyć do papilotek. 
  6. Piec 20 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. 
  7. Zmiksować mascarpone z cukrem pudrem i włożyć do rękawa cukierniczego.
  8. Udekorować muffinki kremem, malinami, borówkami i listkami mięty. 
    PYSZNEJ KAWUSI! :D