Coś słodkiego do popołudniowej kawy, czyli Szpinakowe muffinki z kremem mascarpone i owocami

SKŁADNIKI (12 muffinek):

● opakowanie szpinaku siekanego FRoSTA 
● 3 duże jajka
● 320 g mąki pszennej
● 250 g cukru
● 150 ml oleju rzepakowego
● 1 łyżka cukru waniliowego
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

do dekoracji:

● 250 serka mascarpone
● 2 łyżki cukru pudru
● 60 g malin
● 60 g borówek
● listki mięty 

OPIS PRZYGOTOWANIA:

1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. 

2. Do misy miksera wbić jajka i dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż masa będzie jasna i puszysta.

3. Do masy stopniowo dodawać olej, nie przerywając ubijania. 

4. Do ubitej masy dodać szpinak i wymieszać przy użyciu szpatułki. 

5. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać, aż masa nie będzie miała grudek. Nałożyć do papilotek. 

6. Piec 20 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. 

7. Zmiksować mascarpone z cukrem pudrem i włożyć do rękawa cukierniczego.

8. Udekorować muffinki kremem, malinami, borówkami i listkami mięty. 

 

PYSZNEJ KAWUSI! :D