Lekko i ostro, czyli Spring rollsy z Mexican Chicken FRoSTA i sosem słodkim chili

SKŁADNIKI (6 porcji):

● opakowanie Mexican Chicken FRoSTA

● 1 łyżka oleju rzepakowego

● kilka liści sałaty masłowej

● pół papryki czerwonej

● pół papryki żółtej

● szczypior 

● kilka arkuszy papieru ryżowego

sos

● 160 g cukru

● 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 150 ml wody

● 100 ml octu ryżowego

● 1 ząbek czosnku

● pół papryczki chilli

● sól do smaku 

OPIS PRZYGOTOWANIA: 

  1. Przygotować sos: posiekać drobno papryczkę chili, czosnek przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać ocet, dodać cukier, papryczkę chilli i czosnek i zagotować wszystkie składniki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do sosu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Doprawić solą i zostawić do wystudzenia. 
  2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć Mexican Chicken wg instrukcji na opakowaniu.
  3. Warzywa pokroić w paski.
  4. Składać spring rollsy: namaczać pojedyncze arkusze papieru ryżowego, nakładać po listku sałaty, po kawałku papryki żółtej i czerwonej i szczypior i po 2 łyżki Mexican Chicken. Założyć boki arkusza do środka i zwijać w ścisłe rulony. 
  5. Podawać z sosem chilli.