Klasyczny obiad w nowoczesnym wydaniu, czyli kotlet z mintaja z purée ziemniaczanym i karmelizowaną marchewką

SKŁADNIKI (2 porcje):

● Filety z mintaja FRoSTY 
● 20 g bułki tartej
● 1 jajko
● 10 g koperku posiekanego
● sól i pieprz do smaku 
● 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

marchewka
● 300 g marchewki
● 30 g masła
● 30 g miodu 
● tymianek suszony

purée
● 80 ml mleka 
● 20 g masła
● 600 g ziemniaków
● sól
● 1 łyżka musztardy francuskiej 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filet z mintaja rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody. Drobno posiekać i wymieszać z jajkiem i posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, ulepić 4 kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym, po kilka minut z obu stron. 
2. Marchewkę ugotować i pokroić w plastry lub słupki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i tymianek i wrzucić marchewkę. Smażyć przez ok. 5 minut, stale mieszając. 
3. Ziemniaki ugotować do miękkości. W rondelku rozgrzać mleko z masłem i dolać do ugotowanych ziemniaków. Ugnieść przy pomocy praski lub przystawki do blendera. Na koniec dodać łyżkę musztardy francuskiej i doprawić solą. 
4. Kotleciki podawać z purée i marchewką.