Wegetariańska burgerowa uczta

SKŁADNIKI

  • Burgery z batata i marchewki FRoSTY
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz do smaku

kukurydza:

  • kolba świeżej kukurydzy
  • łyżka masła

do podania:

  • bułki
  • warzywa – plasterki ogórka, rzodkiewki, sałata

PRZYGOTOWANIE

  1. Kolbę kukurydzy obrać, pokroić na trzy części i ugotować w osolonej wodzie. Rozpuścić na patelni łyżkę masła i podsmażyć ugotowaną kukurydzę przez 3-4 minuty.
  2. Czosnek w łupinkach wrzucić na niewielką patelnię z łyżeczką oliwy, podlać wodą i poddusić przez ok. 10 minut, aż zmięknie.
  3. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać rozduszone, obrane ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Przygotować guacamole – widelcem rozgnieść obrane awokado, dodać drobno pokrojonego pomidora (bez gniazd nasiennych), posiekaną cebulkę, rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Usmażyć burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu.