Mintaj w cieście z puree chrzanowym

Składniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie Mintaja w cieście FRoSTA
  • 300 g ziemniaków typu C np. Bryza
  • 150 g solirodu zielnego (salicornia)
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj , wrzuć do zimnej osolonej wody i gotuj aż zmiękną.
  2. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj śmietanę, 1 łyżkę masła i chrzan.
  3. Całość przeciśnij przez praskę, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
  4. Usmaż mintaja na patelni, zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu.
  5. Soliród opłucz w zimnej wodzie, osusz i zblanszuj na patelni z 1 łyżką masła i posiekanym ząbkiem czosnku.
  6. Ułóż na talerzu purée, rybę i soliród.