XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Ile gotować makaron? Przewodnik po czasach gotowania różnych rodzajów

Gotowanie makaronu różni się w zależności od jego rodzaju. Ten składnik jest podstawą wielu dań z kuchni całego świata i pasuje zarówno do wytrawnych potraw obiadowych, jak i słodkich posiłków, chętnie jadanych latem. Z tego artykułu dowiesz się, jak przyrządzić makaron al dente, czy należy gotować go pod przykryciem, ile czasu i czy należy do gotowania makaronu dodawać soli.

Ile gotować makaron? Praktyczne wskazówki dla każdego rodzaju

Czas gotowania makaronu zależny jest przede wszystkim od rodzaju użytego przez nas makaronu. Inaczej należy ugotować makaron spaghetti czy nitki, a inaczej grubszy, typu świderki, tagliatelle czy makaron ryżowy. Wpływ na czas ma też skład – czy makaron jest bezglutenowy, pełnoziarnisty, a może jajeczny. Zwykle dokładna instrukcja gotowania makaronu zamieszczona jest na opakowaniu. Są jednak praktyczne wskazówki, które pasują do każdego rodzaju makaronu:

  • wrzucać suchy makaron do wrzącej wody;
  • makaron gotować w osolonej wodzie;
  • nalać właściwą ilość wody, aby zapobiec jego sklejaniu – mitem jest używanie oleju w tym celu. Olej osadza się na makaronie i utrudnia wchłanianie sosu.

Jak długo gotować makaron spaghetti i świderki, by nie rozgotować?

Makaron spaghetti gotuje się krócej niż makarony o grubszej strukturze. W zależności od grubości nitek może być to dłużej lub krócej, ale standardowy czas, aby ugotować makaron na spaghetti z pszenicy durum, wynosi 8-10 minut. Warto w trakcie sprawdzać, czy jest już dobry, aby się nie rozgotował.

Jeżeli chodzi o gotowanie makaronu świderki, z uwagi na grubszą strukturę niż makaron spaghetti, gotuje się go nieco dłużej, około 10-12 minut. Makaron wrzucamy do osolonej wody w temperaturze wrzenia. Pamiętajmy, że jeśli chcemy uzyskać makaron al dente, należy gotować go nieco krócej.

Na jakim ogniu gotować makaron?

Gotowanie makaronu nie jest skomplikowanym procesem, ale należy zadbać o kilka rzeczy. Ważny jest rozmiar garnka – gdy będzie zbyt duży, podgrzanie wody będzie trwało dłużej i istnieje też szansa, że makaron się poskleja.

Po wybraniu odpowiedniego naczynia nalewamy na przykład litr wody i odmierzamy odpowiednią na tę miarę ilość makaronu. Ustawiamy wysoki ogień i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. Wtedy dopiero wsypujemy makaron i zmniejszamy ogień do średniego, aby utrzymać wrzenie. Na początku gotowania istotne jest mieszanie makaronu – zapobiega to jego sklejeniu. Pamiętajmy, aby kontrolować ogień i w razie, gdyby zaczął kipieć, zmniejszyć go. Z tego samego powodu nie przykrywamy garnka podczas gotowania.

Przygotowany makaron warto przelać zimną wodą, ale tylko jeśli chcemy użyć go do zup, dań na zimno albo planujemy zjeść później. Zwłaszcza robimy to w przypadku makaronu nitki, który zwykle używa się do rosołu. W przypadku klasycznych dań włoskich ugotowany makaron powinien połączyć się z sosem, a przelanie zimną wodą to tylko utrudnia.

Długo gotować makaron czy krótko? Klucz do idealnej konsystencji

To, jaka będzie najlepsza konsystencja makaronu, zależy od indywidualnych upodobań kulinarnych. Warto jednak znać kilka uniwersalnych zasad, czyli:

  • makaron al dente gotujemy nieco krócej – jest on miękki na zewnątrz, a w środku lekko twardy. Dzięki temu ma lepszą teksturę i nie wchłania nadmiaru sosu. Co istotne, trawi się też dłużej, więc jedząc taki makaron, będziemy bardziej i przede wszystkim dłużej nasyceni.
  • makaron do dań zapiekanych należy najpierw podgotować – krócej, niż standardowo, natomiast jest to istotne. Gdy pominiemy ten etap, makaron po zapiekaniu może być wciąż twardy.
  • do garnka z gotującą się wodą warto dodać soli – na 1 litr wody około 2-3 gramy. Nie dodajemy natomiast oleju i pamiętamy o tym, aby makaron mieszać. Dzięki temu się nie przypali, nie sklei i nie przywrze do dna.

Ile czasu gotować makaron, by był al dente? Sprawdź tabelę czasu gotowania

Czas gotowania uzależniony jest od typu makaronu. Przyjmuje się, że grubsze typy, jak makaron penne czy świderki gotuje się 10-12 minut, lecz gdy chcemy, aby makaron był al dente, zdecydowanie powinniśmy trzymać się minimalnej ilości czasu gotowania.

Makarony typu spaghetti czy lasagne wymagają mniej czasu na przygotowanie – około 8 minut, aby był al dente. Jeżeli chodzi natomiast o cienkie makarony z zawartością jajek w składzie, jak nitki, ich gotowanie nie powinno przekroczyć 4 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności.

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach