XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Naleśniki ze szpinakiem. Z czym je podawać? – najlepsze pomysły na danie

Naleśniki ze szpinakiem to danie, które może być traktowane zarówno jako lekka przekąska, jak i danie obiadowe. Można je serwować na różne sposoby – na słono, słodko, ale też zarówno na ciepło, jak i zimno. W tym artykule podpowiemy, z czym naleśniki szpinakowe smakują najlepiej i jak przygotować obiad dla całej rodziny, który zaskoczy nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem!

Jak zrobić naleśniki szpinakowe z dodatkiem suszonych pomidorów?

Aby przygotować ciasto naleśnikowe, ważne będą dodatki. Możemy użyć s świeży lub szpinak mrożony – to właśnie ten składnik nada naleśnikom intensywny zielony kolor. Doskonałym pomysłem będzie farsz, który przygotujemy z suszonych pomidorów oraz, na przykład, z serem feta. W tym zestawie dobrze sprawdzą się też inne sery, jak na przykład ricotta lub mascarpone. Smażenie naleśników zależy od naszych upodobań – mogą być bardziej przysmażone lub mniej, a także grubsze lub zupełnie cieniutkie – takie, które będą tylko „opakowaniem” do pysznego wnętrza.

Jeżeli zdecydujemy się na szpinak mrożony, pamiętajmy, aby przed użyciem go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, aby farsz nie wyszedł zbyt rzadki!

Zielone naleśniki – pomysły na kreatywne podanie i dodatki

Naleśniki ze szpinakiem możemy podać na wiele różnych sposobów. Jakie naszym zdaniem są najbardziej efektowne?

  • Naleśniki zwijane w rulony – pokrojone na sushi na pewno zrobią wrażenie na gościach i domownikach.
  • Składane w koperty lub roladki – takie podanie idealnie nadaje się na wszelkie imprezy. Zielone ciasto z pewnością wywoła efekt wow.
  • Ozdobione kolorowymi warzywami – takie składniki jak papryka, pomidorki koktajlowe lub rukola sprawią, że danie będzie wyglądać jak z restauracji.
  • Udekorowane sosem – do jego przygotowania możemy użyć masła lub mleka, aby nadać mu delikatnego charakteru. Świetnie też sprawdzi się jogurt grecki lub pesto.
  • Z dodatkiem jajka sadzonego na wierzchu – wersja dla wszystkich miłośników tego składnika!

Przepis na naleśniki ze szpinakiem, które pokochasz od pierwszego kęsa

Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, natomiast my proponujemy, aby składniki na ciasto naleśnikowe były przede wszystkim świeże i dobrej jakości. Możesz dodać wodę gazowaną, aby ciasto było bardziej puszyste. Do naleśników używa się również mleka, mąki oraz oczywiście szpinaku.

Aby naleśniki ze szpinakiem wyszły idealne, zamiast oleju sugerujemy wybrać roztopione masło. Do tego użyć specjalnej patelni do naleśników z niskimi rantami, aby łatwo było je usmażyć z obu stron. Zielone naleśniki można nadziać farszem przygotowanym na bazie duszonego szpinaku z czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz serem. Taki farsz można podać bez mięsnych dodatków, ale też dodać na przykład kurczaka lub łososia. Dodatkowo naleśniki można zapiec w piekarniku z sosem beszamelowym lub pomidorowym.

Z czym jeść naleśniki ze szpinakiem? Inspiracje nie tylko z suszonymi pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem idealnie łączą się z wszelkimi serami, dlatego warto stosować ich dodatek jako składnik farszu. Możemy podać je nie tylko z serem feta, ale też kozim lub mozzarellą, które wyjątkowo dobrze smakują w wersji zapiekanej.

Z dodatków świetnie pasujących do naleśników ze szpinakiem warto wymienić mięsa. Przykładowo możemy użyć klasycznie kurczaka – ten smakuje dobrze zwłaszcza z grilla lub przygotowany na parze. Zawiera mniej tłuszczu, dzięki czemu można go podać osobom w różnym wieku. Z innych mięsnych propozycji warto wspomnieć wędzonego łososia, chrupiący boczek czy hiszpańską kiełbasę wieprzową chorizo.

Najważniejszym składnikiem, który dopełnia dania, są jednak przyprawy oraz sosy. To ukoronowanie całej potrawy, od której będzie zależał jej ostateczny smak. Z najchętniej wykorzystywanych sosów wymienić należy oczywiście sos czosnkowy i pomidorowy, a także klasyczny beszamel czy pesto. Jeżeli chodzi o mieszankę przypraw, warto wziąć pod uwagę, kto będzie jeść naleśniki. Ostrzejsze smaki niekoniecznie sprawdzą się bowiem dla małych dzieci czy seniorów. Standardowo jednak mieszanki przypraw są z pieprzem, gałką muszkatołową, granulowanym czosnkiem czy oregano. Warto też sprawdzić, czy mieszanka jest wystarczająco słona, aby nie przesadzić!

Czas przygotowania naleśników nie jest długi, dlatego to idealne danie na szybki obiad. Zarówno szpinak mrożony jak i świeży idealnie sprawdzą się jako składnik na ciasto naleśnikowe, a w zależności od tego, jaki farsz zastosujemy, możemy nadać potrawie zupełnie odmienny charakter.

Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności.

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach