Szpinak do obiadu? Zobacz sposoby FRoSTY
Szpinak to dodatek uniwersalny – pasuje do kaszy, ryżu czy zapiekanek. Jego smak wzbogaca nie tylko obiady, ale też desery i koktajle. Dzięki mrożonemu szpinakowi od FRoSTY możesz sięgnąć po niego o każdej porze roku. Wygodnie poporcjowany lub w liściach to idealny składnik pożywnego i sycącego obiadu.
Szpinak do obiadu – szybkie i proste inspiracje
Niezależnie od tego, czy wybierzesz szpinak świeży, czy mrożony, to doskonały składnik obiadu.
Jak przygotować pyszny szpinak w kilka minut?
Mrożony szpinak do obiadu przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy wybrać swój ulubiony szpinak i podsmażyć go na patelni. Z dodatkiem czosnku lub cebuli z kilkoma kroplami cytryny stworzysz idealną i przede wszystkim pożywną kompozycję.
Świeży szpinak jako dodatek do dań obiadowych
Smak szpinaku dobrze komponuje się z wieloma potrawami jak na przykład:
- mięsem,
- rybą,
- naleśnikami,
- ryżowymi bowlami,
- makaronami.
Możesz też dodać do niego ser i odpowiednie przyprawy (na przykład gałka muszkatołowa), a zamiast oleju do podsmażenia użyć masła. Dzięki temu szpinak będzie miał aksamitną konsystencję.
Pomysł na obiad w formie zapiekanki ze szpinakiem
Jak w kilku krokach stworzyć zapiekankę ze szpinakiem?
- Podsmaż szpinak na patelni, dodaj ser (dobrze będzie pasować feta), sól, pieprz i inne przyprawy.
- Połącz z makaronem lub ziemniakami, a następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekaj w 200°C z funkcją pieczenia góra-dół przez około 20 minut.
Ważny tip! Jeśli użyjesz ziemniaków, warto je wcześniej lekko obgotować, aby nie były twarde.
Szpinak mrożony w połączeniu z makaronem lub ryżem
Szpinak z makaronem to klasyczne połączenie, najchętniej i najczęściej jedzone. Jednak równie dobrze komponuje się on z ryżem. Aby stworzyć szpinakowe risotto, możesz skorzystać z gotowych porcji szpinaku FRoSTA, które łatwo przygotować! Dlaczego warto wybrać szpinak do obiadu?
Dlaczego warto sięgnąć po szpinak do obiadu? Bo jest wszechstronny i dobrze łączy się z innymi elementami potraw.
Uniwersalne zastosowanie szpinaku w różnych potrawach
Szpinak pasuje do wielu potraw, o których wspomnieliśmy już wcześniej, ale można też z niego zrobić na przykład farsz do pierogów z dodatkiem odrobiny czosnku, soli i pieprzu. To dobry pomysł na kulinarne urozmaicenie i zerwanie z tradycyjnym smakiem tego kultowego polskiego przysmaku.
Jak urozmaicić dania obiadowe ze szpinakiem?
Jeżeli chcesz urozmaicić smak szpinaku, warto dodać do niego mieszankę przypraw. Tę możesz przygotować na podstawie swoich upodobań. Jeśli jednak marzy ci się stworzenie posiłku inspirowanego jedną z kuchni świata, użyj przypraw i składników, które są dla niej najbardziej charakterystyczne.
- Śródziemnomorskie smaki kojarzą się przede wszystkim z bazylią, czosnkiem czy oliwą.
- Wersja azjatycka może być połączona z dodatkiem sosu sojowego, sezamu czy imbiru.
- Meksykańskie danie może bazować na wędzonej papryce i chili, które w połączeniu ze szpinakiem idealnie sprawdzą się jako farsz do quesadilli czy enchiladas.
Szpinak mrożony – wygodne rozwiązanie na szybkie obiady
Szpinak w wersji mrożonej to wygodne i szybkie rozwiązanie, jeśli nie mamy odpowiednio dużo czasu czy ochoty na przygotowywanie obiadu. Wystarczy, że wybierzesz swoją ulubioną wersję, wrzucisz go na patelnię i dalej wykorzystasz wedle uznania – jako element farszu, sosu czy jeszcze czegoś innego. Dzięki mrożeniu szpinak zachowuje świeżość i możesz używać go niezależnie od tego, czy za oknem aktualnie jest śnieżna zima, czy słoneczne lato.