XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Z czym podawać rybę? Najlepsze dodatki do ryb smażonych, pieczonych i gotowanych

Ryba to składnik, który warto wprowadzić do swojej diety. Można przygotowywać ją na wiele sposobów – pieczoną, smażoną, z grilla czy na parze. Aby stworzyć smaczny i pożywny obiad, warto zastanowić się nad tym, jakie dodatki będą współgrać z delikatnym smakiem ryby. Oczywistym wyborem będą ziemniaki, ale warto też poszukać innych alternatyw, jak sałatki, ryż czy też bardziej nietypowe, jak na przykład chutney z mango albo kompozycja z ciecierzycą w roli głównej.

Z czym najlepiej podać rybę? Ziemniaki to nie wszystko – poznaj lżejsze i ciekawsze dodatki

Pieczone ziemniaki idealnie komponują się z daniami rybnymi, ale to nie jedyne rozwiązanie. Alternatywą, dzięki której posiłek staje się pełnowartościowym daniem, mogą być również:

  • kasze i ryż: na przykład kasza bulgur, kuskus, ryż jaśminowy. To uniwersalne i łatwe w przygotowaniu dodatki, które wzbogacają smak ryby.
  • dodatki na zimno: chrupkie pieczywo o wyrazistym smaku świetnie komponuje się z rybami.

Surówki i sałatki, które podkreślą smak ryby

Doskonałym uzupełnieniem dania rybnego są wszelkie sałatki i surówki, dzięki którym do posiłku przemycimy więcej warzyw.

Klasyczna surówka z kiszonej kapusty

Jedną z opcji jest surówka z kiszonej kapusty, której kwaśna nuta dobrze równoważy smak ryby. Można ją wzbogacić marchewką, jabłkiem i dodatkiem cebuli.

Sałatka koperkowa z ogórkiem i jogurtem

Jeśli chcemy lekkiej alternatywy, która wzbogaci naturalny smak ryby, warto postawić na sałatkę przygotowaną na bazie jogurtu i koperku z dodatkiem ogórka. Taka sałatka idealnie pasuje zwłaszcza do ryb pieczonych i grillowanych.

Duszone warzywa jako ciepły i lekkostrawny dodatek do ryby

Duszone warzywa mogą sprawić, że smak dania będzie jeszcze lepszy. Dodatkowo, są lekkostrawne i nie dają uczucia ciężkości. Wśród warzyw, które dobrze współgrają ze smakiem ryby, można wymienić:

  • marchewki
  • cukinie
  • papryki
  • brokuły

Przygotować można je na maśle lub oliwie z oliwek, doprawić solą i ziołami prowansalskimi.

Co pasuje do ryb pieczonych? Propozycje dodatków na ciepło i zimno

Pieczenie ryby to jeden ze sposobów na jej przyrządzenie. Aby osiągnąć pełnię smaku, można wybrać dodatki zarówno na ciepło, jak i zimno.

Ryż z koperkiem i cytryną

Ryż to podstawowy składnik wielu dań, również ryb. Możemy wybierać spośród jego rozmaitych rodzajów: biały, paraboiled, naturalny, basmati, czerwony i wiele innych. Każdy z nich delikatnie różni się smakiem. Ryż w połączeniu z koperkiem (najlepiej świeżym, ale możemy również skorzystać z suszonego) i sokiem z cytryny świetnie komponuje się z pieczonym dorszem czy inną białą rybą.

Grillowana cukinia z czosnkiem

Cukinia z grilla z dodatkiem ziół i przypraw doskonale komponuje się z pieczoną rybą. Dodaje świeżości, aromatu i przede wszystkim chrupkości. Najlepiej przed grillowaniem pokroić ją w cienkie plasterki i odsączyć z wody na przykład poprzez ułożenie na ręczniku papierowym.

Przygotowanie ryby a dobór dodatków – jak je dopasować do metody obróbki?

Dobór dodatków zależy od tego, w jaki sposób przygotowujemy rybę.

  • ryba smażona – dobrze sprawdzą się dodatki kwaskowe i lekkie, które równoważą swoim smakiem tłuszcz. Na przykład z cytryny czy ogórków kiszonych.
  • ryba gotowana lub na parze – do tak przygotowanej ryby pasują delikatne dodatki, jak kasza czy duszone warzywa.
  • ryba pieczona – idealnie komponują się bardziej wyraziste dodatki jak grillowane warzywa czy czosnkowe purée.

3 nietypowe dodatki, które odmienią Twoje rybne dania

Do ryb można używać klasycznych dodatków, ale warto eksperymentować i odkryć nowe smaki.

Chutney z mango

Jednym z nietypowych dodatków, jaki można podać z rybą, jest słodko-pikantny sos z kuchni indyjskiej, czyli chutney. Wraz z dodatkiem mango tworzy wyjątkową kompozycję, która doskonale pasuje zwłaszcza do takich ryb jak dorsz czy łosoś.

Ciecierzyca z pomidorami i natką pietruszki

Ciecierzyca jest charakterystycznym smakiem zwłaszcza dla kuchni wschodniej. Jest to aromatyczny dodatek, który można podać na ciepło do pieczonej ryby.

Pieczony fenkuł

Fenkuł to warzywo o anyżkowym posmaku. Dla tych, którzy lubią takie aromaty, proponujemy połączyć fenkuł z rybą z pary lub grillowaną.

Jak skomponować obiad pełen smaku z rybą w roli głównej?

Aby obiad z rybą smakował jak najlepiej, warto trzymać się kilku zasad.

  • łączyć kontrastowe smaki – tłusta ryba z kwaśnym dodatkiem.
  • warto używać warzyw – nadają one świeżości i lekkości każdemu daniu.
  • unikać zbyt ciężkich dodatków przy delikatnych rybach, ponieważ przytłoczą one całą potrawę.

Przykładowe zestawy obiadowe

Wśród dań, jakie możemy skomponować z rybą, proponujemy trzy zestawy, które będą smakować wyśmienicie!

  1. Pieczony dorsz z ryżem doprawiony koperkiem oraz z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty.
  2. Łosoś pieczony w piekarniku z grillowaną cukinią i chutney z mango.
  3. Smażony pstrąg z dodatkiem purée ziemniaczanego i duszonej marchewki.

Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności.

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach