XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Jak zrobić idealny omlet w 5 minut – prosty przepis krok po kroku

Omlet to świetna opcja, kiedy chcesz przygotować coś na szybko, co jest nie tylko smaczne, ale daje wybór opcji w zależności od doboru dodatków – na słodko lub na słono. Jego przyrządzenie zajmie zaledwie pięć minut!

Omlet to idealna baza śniadaniowa lub deserowa, z której stworzysz smaczny posiłek z ulubionymi dodatkami.

Podstawowy przepis na omlet, który zawsze się udaje

Przygotowanie omletu jest bardzo proste.

  • Roztrzep 2-3 jajka, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem wymieszaj.
  • Na patelnię dodaj łyżkę masła lub oleju i rozgrzej ją na średnim ogniu.
  • Zmniejsz ogień, wlej masę jajeczną na patelnię i poczekaj, aż brzegi lekko się zetną.
  • Przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.

Po wylaniu masy na patelnię możesz lekko potrząsnąć naczyniem, aby zawartość lepiej się rozprowadziła. Jajka, których użyjesz do przygotowania omletu, powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak uzyskać puszysty omlet o złocistej strukturze?

Aby zrobić omlet, który jest puszysty i lekko przypieczony, musisz zastosować kilka tricków. Wśród nich jest na przykład:

  • dodanie łyżki mleka lub śmietanki,
  • oddzielenie żółtek od białka – białko ubijasz na pianę i dopiero dodajesz żółtka.

Kluczem do sukcesu jest dobrze rozgrzana patelnia, a także nie za zimna masa – w duecie dają pożądany efekt, czyli puszysty omlet o złocistej skórce, który możesz posypać cukrem pudrem.

Dobry omlet w kilka minut – co wpływa na efekt końcowy?

Aby zrobić puszysty omlet, musisz zwrócić uwagę na to, aby patelnia była czysta, a składniki przygotowane wcześniej. Jeśli chcesz użyć dodatków, pokrój je na mniejsze części, by nie obciążyć masy jajecznej.

Omlet na słodko – szybki i pyszny pomysł na śniadanie lub deser

Omlet na słodko to dobra propozycja dla osób, które niekoniecznie lubią wytrawne śniadania.

Omlet biszkoptowy z owocami – lekki i delikatny smak

Aby omlet miał bardziej biszkoptowy smak, do masy dodaj łyżkę mąki pszennej. Resztę przygotuj bez zmian. W słodkim omlecie najważniejsze są dodatki – możesz użyć owoców sezonowych lub mrożonych. Te warto jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Omlet na słodko – prosty przepis w wersji 5-minutowej

Do masy jajecznej wsyp odrobinę cukru, a następnie w połowie smażenia omletu dodaj owoce i złóż go na pół. Jeszcze chwilę podsmaż i pożywne śniadanie gotowe!

Pomysły na dodatki, które podkreślą pyszny omlet

Wśród dodatków do słodkiego omletu nie można zapomnieć o:

  • owocach: doskonale sprawdzą się banany, maliny, truskawki czy jagody.
  • sosie: syrop klonowy, miód, a może dżem? Ważne, aby rozprowadzić go po całej powierzchni omletu.
  • dodatkach: orzechy czy wiórki kokosowe to składniki, które podkreślą danie i nadadzą mu więcej smaku. Możesz też na przykład dać łyżkę serka mascarpone.

Omlet na słono – wytrawny i sycący wariant

Dla miłośników śniadań na słono idealny będzie omlet warzywny.

Omlet warzywny z ulubionymi składnikami

Aby przyrządzić omlet warzywny, przed przystąpieniem do smażenia placka, przygotuj warzywa. Może to być cebula, papryka, ale też groszek zielony. Podsmażone lub podgotowane warzywa dodaj do masy jajecznej na patelni, usmaż, złóż i jedz ze smakiem. Możesz też omlet polać sosem.

Wytrawny omlet z ziołami i serem

Omlet z ziołami to doskonały sposób na urozmaicenie menu. Do masy jajecznej możesz dodać odrobinę mąki gryczanej, co nada omletowi charakterystyczny posmak. Zioła wybierz wedle uznania, ale my polecamy spróbować z pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem. Wszystko dobrze rozmieszaj i wlej na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub masła. Dodaj też ser (na przykład fetę lub cheddar).

Szybki omlet dietetyczny dla zabieganych (bez porad żywieniowych)

Jeśli chcesz, aby omlet był lekki, ogranicz się tylko do użycia jajek, oliwy z oliwek i kilku warzyw oraz ziół. Może być to już wspomniany groszek albo cukinia. Cukinię warto wcześniej podgotować, a jeśli masz większy egzemplarz, usunąć również skórkę i gniazdo nasienne.

Najczęstsze błędy przy przygotowywaniu omletu

Aby otrzymać smaczny i puszysty omlet, pamiętaj, jakich błędów się wystrzegać.

Zbyt wysoka temperatura lub zły czas smażenia

Na co mogą wpływać te czynniki?

  • Zbyt wysoka temperatura – zewnętrzna warstwa się przypala, a wnętrze pozostaje surowe albo gumowate.
  • Za krótkie smażenie – omlet opada, jest zbyt miękki i niedosmażony.
  • Przekroczenie idealnego czasu smażenia – omlet traci swoją lekkość i robi się suchy.

Co zrobić, gdy omlet się łamie lub nie wychodzi puszysty

Co, jeśli zrobisz omlet, który się łamie lub nie jest puszysty? Sprawdź, czy nie popełniłeś któregoś z tych błędów!

  • Nierównomiernie rozrobiona masa lub zbyt ciężkie dodatki.
  • Źle rozgrzana patelnia lub bez dodatku odrobiny tłuszczu.
  • Mieszanie masy po wlaniu na patelnię – masa musi się ściąć. Nie powinno się jej już ruszać, gdy trafi do smażenia.
  • Niedokładnie odciśnięte z wody warzywa i owoce.
Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności.

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach