Zupa kalafiorowa dla każdego – 3 sposoby na rozgrzewkę w jesienne dni
Za oknem pojawiają się pierwsze przymrozki. Policzki rumienią się od chłodu, a dłonie marzną nawet w rękawiczkach. To idealny moment, by rozgrzać się miską gorącej zupy. Rozwiej jesienną chandrę z Zupą kalafiorową FRoSTY w 3 odsłonach.
Zupa kalafiorowa – klasyka na zimowe dni
Zupa kalafiorowa to smak dzieciństwa, który nigdy się nie nudzi. Lekka, a przy tym idealnie zbalansowana – z pysznymi ziemniakami, marchewką, porem i selerem. Ponadto doprawiona świeżym koperkiem, który nadaje jej charakteru. Klasyka, która zawsze się sprawdza!
Czasem jednak nachodzi nas ochota na coś niekonwencjonalnego. Sprawdźcie jak w kilku prostych krokach zmienić zwykłą zupę kalafiorową w danie, które na długo zapadnie Wam w pamięć.
Zupa kalafiorowa z chorizo i wędzoną papryką
Hiszpańskie chorizo, ze swym charakterystycznym smakiem i zapachem, to idealny dodatek dla tych, którzy chcą nadać daniu wyjątkowego charakteru. W połączeniu z Zupą kalafiorową FRoSTY pozwala stworzyć posiłek, który rozgrzeje i rozbudzi zmysły.
Składniki:
- Zupa kalafiorowa FRoSTA – 1 opakowanie
- Bulion warzywny – ok. 800 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Chorizo (najlepiej wędzone, lekko pikantne) – 150g
- Papryka wędzona – 1 łyżeczka
- Oliwa lub masło klarowane – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Pokrój w talarki chorizo.
- W rozgrzanym garnku podsmaż chorizo.
- Wyjmij z garnka.
- Na wytopiony z chorizo tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, czosnek oraz paprykę wędzoną z zielem angielskim i liściem laurowym. Zeszklij.
- Zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia.
- Wrzuć Zupę kalafiorową FRoSTA i gotuj około 10-12 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj podsmażone wcześniej chorizo.
- Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką do smaku.

Wegańska zupa kalafiorowa z pieczoną ciecierzycą i wędzoną papryką
Nie każde danie musi mieć w sobie mięsny dodatek. Jeśli wolicie wegańską wersję zupy kalafiorowej mamy coś dla Was! Czy ciecierzyca i wędzona papryka wystarczą, by stworzyć coś pysznego? Zapewniamy, że tak! Ale nie musicie wierzyć Nam na słowo, przetestujcie sami.
Składniki:
- Zupa kalafiorowa FRoSTA – 1 opakowanie
- Bulion warzywny – ok. 800 ml
- Ciecierzyca z puszki – 1 opakowanie
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryka wędzona – 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki do ciecierzycy
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka
Przygotowanie
- Ciecierzycę osusz, wymieszaj z 1 łyżką oliwy, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i szczyptą soli.
- Piecz w 200°C przez 25 minut, aż będzie chrupiąca.
- Cebulę i czosnek posiekaj. W garnku podsmaż cebulę, czosnek, wędzoną i ostrą paprykę, ziele angielskie i liść laurowy na 2 łyżkach oliwy. Zeszklij. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj Zupę kalafiorową FRoSTY i gotuj przez 10-12 minut do miękkości warzyw.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.
- Podawaj z chrupiącą ciecierzycą na wierzchu.
Rozgrzewająca zupa dla każdego!
Poznaliście już wyjątkowe przepisy na Zupę kalafiorową FRoSTY. Najwyższa pora by przetestować je w swojej kuchni. Ruszajcie do sklepu, włączajcie kuchenki i wybierzcie swój ulubiony wariant. Który z nich skradnie Wasze serca? Wegańska zupa z ciecierzycą, ostrzejsza wersja z chorizo, a może pozostaniecie wierni klasyce? Koniecznie podzielcie się z nami swoimi opiniami.