Przepisy
Tortellini z ricottą i szpinakiem z masłem i szałwią

40 minut
porcje:
4
kalorie:
2008 kJ /
480 kcal
Trudność:
łatwy
Przygotowanie
Składniki
Do ciasta
- 400 g
- mąki
- 4
- jajka
- 150 g
- Szpinaku siekanego w serduszkach FRoSTY
- 600 g
- ricotty
- 100 g
- sera parmezan
- sól
- gałka muszkatołowa
- masło do smaku
- 4
- listki szałwii
- Do dużej miski wsyp mąkę i jajka. Zagniataj, początkowo widelcem, a następnie ręcznie, aż uzyskasz gładkie i jednorodne ciasto. Odstaw na 20 minut.
- Szpinak usmaż na patelni z odrobiną masła przez 7 minut.
- Odsącz nadmiar wody i dodaj do miski razem z ricottą, gałką muszkatołową, parmezanem i solą. Wszystko razem wymieszaj.
- Ciasto na makaron podziel na trzy części i rozwałkuj je na grubość 1,5 mm za pomocą wałka lub maszynki do makaronu.
- Tworzymy kwadraty z ciasta i nakładamy nadzienie na środek każdego kwadratu. Zamknij tortelloni w trójkąt, zaczynając zamykanie od brzegów i upewniając się, że są dobrze zamknięte.
- Końce trójkąta składamy do dołu i zaokrąglamy czubek. Łączymy końce i zamykamy je, stosując lekki nacisk.
- Ugotuj tortelloni w dużej ilości osolonej wody i odcedź je, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Rozpuść masło na patelni, na małym ogniu, dodaj liście szałwii i szczyptę soli.
- Dodaj tortelloni i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Podawaj tortelloni z płatkami parmezanu i kilkoma listkami szałwii.
Komentarze