Przepisy
Szpinakowe muffinki z kremem mascarpone i owocami
Słodki i odżywczy deser? Nasze muffinki ze szpinakiem są idealnym wyborem! Połączenie słodkiego smaku muffina z dodatkiem zdrowego szpinaku sprawia, że są one nie tylko smaczne, ale także pełne odżywczych składników.

30 minut
porcje:
12
kalorie:
1476 kJ /
353 kcal
Trudność:
łatwy
Przygotowanie
Składniki
- 1 opakowanie
- Szpinaku siekanego FRoSTY
- 3
- duże jajka
- 320 g
- mąki pszennej
- 250 g
- cukru
- 150 ml
- oleju rzepakowego
- 1 łyżka
- cukru waniliowego
- 2 łyżeczki
- proszku do pieczenia
- 250 g
- serka mascarpone
- 2 łyżki
- cukru pudru
- 60 g
- malin
- 60 g
- borówek
- listki mięty
- Szpinak rozmroź i odciśnij z wody.
- Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Do masy stopniowo dodawaj olej, nie przerywając ubijania.
- Do ubitej masy dodaj szpinak i wymieszaj przy użyciu szpatułki.
- Na koniec dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj, aż masa nie będzie miała grudek. Nałóż do papilotek.
- Piecz 20 minut w 180 °C. Po upieczeniu wystudź.
- Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i włóż do rękawa cukierniczego.
- Udekoruj muffinki kremem, malinami, borówkami i listkami mięty.

Komentarze