Przepisy
Kremowa zupa szpinakowa
Kremowa zupa szpinakowa to doskonała propozycja na szybki, pożywny i rozgrzewający posiłek. Dzięki wykorzystaniu siekanego szpinaku FRoSTY przygotowanie jest wyjątkowo proste, a smak – intensywnie warzywny i delikatnie kremowy. Idealna na lekki obiad lub kolację. Przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś pysznego!

- 400 g
- szpinaku siekanego FRoSTY
- 1
- cebula
- 2
- ząbki czosnku
- 2
- ziemniaki
- 1 l
- bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml
- śmietanki 30%
- 1 łyżka
- masła lub oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- grzanki lub prażone pestki dyni
-
Rozmroź szpinak FRoSTY i dokładnie odsącz nadmiar wody. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj.
-
W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła lub oliwy. Wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około 1 minutę, mieszając.
-
Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka. Zalej całość bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj rozmrożony, odsączony szpinak i gotuj jeszcze przez 5 minut.
-
Zblenduj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Dodaj śmietankę lub jogurt – według uznania. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia.
-
Podawaj gorącą zupę z dodatkiem grzanek lub pestek dyni i śmietaną.