XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

7 sprawdzonych sposobów na obiad na dwa dni – oszczędzaj czas i gotuj mądrze 

Gotowanie na dwa dni to prosty sposób na oszczędność pieniędzy, czasu i nerwów. Aby codzienne posiłki były smaczne, warto postawić na sprawdzone metody i dania, które dobrze smakują kolejnego dnia – curry, leczo czy makarony z sosem. W naszym artykule znajdziesz zestawy, które idealnie sprawdzą się jako dwudniowe propozycje. 

Dlaczego warto gotować na dwa dni? 

Przygotowywanie posiłków na dwa dni, choć brzmi jak więcej pracy, oznacza jej mniej. Po prostu możemy zrobić porcję z podwójnej ilości składników. Jeden dzień spędzony w kuchni, a następnego tylko podgrzanie. Jakie jeszcze płyną z tego korzyści? 

  • rzadsze zakupy – stwórz listę zakupów i wybieraj tylko te produkty, które wykorzystasz. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze i unikniesz impulsywnych zakupów. Taka postawa ogranicza też marnowanie żywności, ponieważ kupujesz tylko to, co planujesz zjeść. 
  • mniejsza pokusa na puste kalorie – gdy nie chce ci się gotować, zamiast pokusić się na niezbyt odżywcze przekąski, zjesz pyszne danie, przygotowane dzień wcześniej. 

Planowanie posiłków i zakupów krok po kroku 

Aby kupować mądrzej, warto stworzyć przykładowy plan posiłków, który chcesz zrealizować w danym tygodniu. Tygodniowe menu pozwoli lepiej zaplanować nie tylko samo gotowanie, ale też zakupy. Przykładowo: 

  • twórz listę z 2-3 dań; 
  • zapisuj, jakie składniki musisz kupić; 
  • układaj menu w taki sposób, aby w jednym tygodniu bazować na tych samych składnikach; 
  • kupuj większe opakowania produktów, które można przechowywać dłużej – dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze; 
  • gotuj większe porcje, które możesz jeść przez na przykład dwa dni, albo pomrozić. 

Jak zachować świeżość i smak potraw na drugi dzień? 

Niektóre dania mogą smakować nienajlepiej kolejnego dnia, natomiast jeśli będziesz trzymać się kilku prostych zasad, zachowają świeżość i przede wszystkim doskonały smak również kolejnego dnia. Wśród praktycznych wskazówek należy wymienić: 

  • przechowywanie w szczelnych pojemnikach – dania w ten sposób można trzymać maksymalnie do 3-4 dni i nie przesiąkają one aromatami innych rzeczy z lodówki. 
  • podgrzewanie na patelni – choć mikrofalówka wydaje się szybszym i mniej angażującym sposobem na podgrzanie jedzenia, lepszy smak uzyskamy, używając do tego patelni.  

Sprawdzone przepisy, które smakują nawet następnego dnia 

Klasykami, które doskonale smakują następnego dnia są takie dania jak: 

  • makaron z sosem pomidorowym lub bolońskim – prosty w przygotowaniu, a jednocześnie smaczny. Możesz jako dodatki wykorzystać sezonowe warzywa jak cukinia czy fasolka szparagowa. 
  • curry – zarówno w wersji z kurczakiem, jak i wege. 
  • gulasz – wybierz mięso, jakie lubisz – może to być drób albo wołowina. Następnie dodaj świeże warzywa i ciesz się wyjątkowym smakiem tego sycącego dania również kolejnego dnia. 
  • leczo z cukinią – prawdziwy hit, jeśli chodzi o sezonowe składniki. Cukinia w połączeniu z innymi warzywami i świeżymi ziołami to doskonała propozycja na kilkudniowy obiad. Możesz je połączyć z ryżem i dodać trochę kiełbasy.  

Wersje dla każdego: mięsne i wegetariańskie obiady 

Niektóre obiady wymagają podczas gotowania zmiany tylko jednego składnika, aby z tradycyjnych mięsnych być obiadami wegetariańskimi. Dzięki temu z łatwością możesz stworzyć różnorodne dania przy niewielkim wysiłku. 

Curry na dwa sposoby 

Curry to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Choć standardowo spożywa się je z kurczakiem, nie jest on obligatoryjnym składnikiem tej potrawy. W zależności od doboru kompozycji ziół curry może zaskoczyć różnorodnością smaków. Curry jest wrażliwe na wilgoć i światło, dlatego przechowuj je w szczelnych pojemnikach w lodówce. 

Makaron z sosem pomidorowym 

Makaron z sosem pomidorowym może być samodzielnym obiadem, ale też bazą, którą możemy uzupełnić naprawdę wieloma produktami. W wersji mięsnej dobrze sprawdzą się kotlety mielone, a w wegetariańskiej warzywa sezonowe i roślinne kotlety: z cukinii, ciecierzycy czy fasoli. 

Dania jednogarnkowe – mistrzowie drugiego dnia 

Dania jednogarnkowe drugiego dnia smakują czasami jeszcze lepiej. To dlatego, że składniki lepiej się ze sobą łączą. Przykładami takich potraw są: bigos, gulasz czy chilli sin carne. Warto korzystać z takich przepisów, ponieważ dzięki temu zrobisz sycące danie, które spokojnie wystarczy na dwa, a może nawet i więcej dni. Nadmiar można zawsze zamrozić na przyszłość. 

Trzy zestawy obiadów na dwa dni – gotowe inspiracje 

Jeśli nie masz pomysłu, możesz zainspirować się gotowymi propozycjami podanymi poniżej. Kliknij w link i sprawdź nasze przepisy! 

Przygotowywanie posiłków nie musi być karkołomnym zadaniem, a jeśli dobierzesz odpowiednie potrawy, możesz przygotować większe porcje, które kolejnego dnia nie tracą smaku. Taka praktyka w codziennym gotowaniu pozwala na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy. 

Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności.

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach