XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Łosoś na różne sposoby: 4 proste przepisy, które pokochasz

Przygotowanie łososia nie musi być skomplikowanym procesem, jeśli sięgniemy po proste rozwiązania. Włączenie tej ryby do jadłospisu to dobry pomysł, ponieważ jest to wszechstronny składnik diety, który sprawdza się zarówno w eleganckich daniach, jak i szybkich posiłkach. Idealnie nadaje się do sałatek, ale dobrze komponuje się również z różnymi sosami oraz świeżym pieczywem. Przepisy na łososia, które prezentujemy poniżej, są proste i szybkie w przygotowaniu, a na pewno zrobią wrażenie na rodzinie i gościach.

Przepisy na łososia w cieście francuskim – eleganckie dania główne bez wysiłku

Łosoś atlantycki dobrze smakuje z ciastem francuskim. Choć przygotowanie brzmi skomplikowanie, takie danie możemy stworzyć bez większego wysiłku. Wystarczy, że wykorzystamy gotowe do przyrządzenia filety z łososia, które są idealną bazą dla mnóstwa potraw. Ryby te pochodzą ze zrównoważonych połowów, dlatego wiemy, że cechuje je najwyższa jakość.

Aby przygotować filety w cieście, kawałki łososia należy nim owinąć, a także dodać ulubione składniki, np. warzywa, takie jak szpinak, ale dobrze sprawdzi się też dodatek cukinii. To wszystko należy zapiec w piekarniku, a następnie skropić oliwą z oliwek lub podać z ulubionym pesto. Ryba doskonale komponuje się również z odrobiną cytryny i koperkiem.

Łosoś smażony na szybko – klasyk, który zawsze się sprawdza

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, aby przygotować obiad, możemy sięgnąć po steki z łososia lub wspomniane już filety, które smaży się zaledwie w 9 minut. Niezależnie od tego, jaką opcję wybierzemy, smażonego łososia można podać z ryżem, czosnkiem, cebulą i dodatkiem innych warzyw, które dobrze komponują się z rybą. Można też, zamiast ryżu, użyć makaronu. Warto sięgnąć po gotowe mieszanki warzywne, które urozmaicą danie, a przede wszystkim sprawią, że będzie ono dobrze zbilansowane.

Takie danie, zwłaszcza jeśli chodzi o filety, to doskonały posiłek również dla dzieci. Łosoś to ryba o delikatnym smaku, dlatego warto go włączyć w menu najmłodszych. Ważne, aby ryby jadać przynajmniej raz w tygodniu.

Pomysły na dania z łososiem – od łososia wędzonego do pieczonego

Przepisy na łososia mogą być rozmaite. Nie zawsze musi to być danie obiadowe. Ryba ta może zostać użyta jako składnik sushi lub roladki rybnej, ale dobrze też pasuje do przystawki na zimno, na przykład kanapek z majonezem. Świetnym pomysłem są też szaszłyki, które możemy uzupełnić serkiem i warzywami, albo burgery rybne czy roladki. Kawałki ryby możemy wykorzystać na różne sposoby i zawsze ich smak będzie wyjątkowy.

Rybę można spożyć w wersji wędzonej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w inny sposób. Na przykład:

  • smażoną na patelni;
  • przygotowaną w airfryerze;
  • grillowaną;
  • upieczoną w piekarniku.

Przygotowanie łososia najlepiej dopasować do siebie. Pamiętajmy też, że znacznie szybciej przyrządzimy cienkie plastry łososia niż grubsze kawałki.

Jak wykorzystać łososia wędzonego? 4 pomysły na dania z wędzonym łososiem

Fani łososia wędzonego mogą go jeść na wiele różnych sposobów. Jak użyć go w codziennym jadłospisie? To proste! Poznaj nasze cztery sposoby na danie z wędzonym łososiem.

  1. Kanapki – łosoś z pieczywem i dodatkami może być świetnym pomysłem na przystawkę lub śniadanie. Warto jednak pamiętać o warzywach. Do smaku łososia wędzonego dobrze pasują kapary. Dobrym uzupełnieniem takiego śniadania będzie np. sok ze świeżych owoców czy warzyw.
  2. Sałatka – rybny dodatek nada jej wyjątkowego aromatu. Sałatkę można skropić odrobiną cytryny i dodać oliwę z oliwek. Do jej wykonania polecamy użyć sałaty, serka i oczywiście mieszanki warzyw. Tych w ofercie FRoSTY jest naprawdę wiele i można je dopasować do swoich gustów oraz smaków.
  3. Makaron z łososiem – użycie makaronu i wędzonego łososia wraz z sosem sojowym daje idealne połączenie. Takie danie uzupełnione dodatkami warzywnymi będzie nie tylko dobre, ale również pełnowartościowe. Warto doprawić je takimi przyprawami, jak pieprz oraz zioła śródziemnomorskie, aby nadać mu odpowiedniego smaku.
  4. Wrapy – łosoś wędzony dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju wrapów i tortilli na zimno i ciepło. Zwłaszcza gdy dodamy tam również takie składniki jak szpinak, serek czy kawałki gotowanej lub pieczonej cukinii.

Oczywiście propozycji podania łososia jest znacznie więcej i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Z tej ryby można przygotować także smaczne roladki, carpaccio czy rybne burgery. W każdej opcji będzie smakował wyśmienicie, zwłaszcza jeśli wykorzystamy do niego odpowiednie składniki. Dania z łososiem nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu, jeśli wykorzystamy w tym celu gotowe rozwiązania od FRoSTY – smaczne i proste.

Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności.

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach