Co zrobić na obiad z piekarnika? 5 sprawdzonych przepisów dla zapracowanych
Szybki obiad nie musi być nieciekawy. W kilka chwil jesteśmy także w stanie przygotować smaczne i proste do przyrządzenia potrawy jak pieczony kurczak, zapiekanka makaronowa, łosoś, klopsiki czy warzywa z piekarnika. Te przepisy sprawią, że nie spędzimy długich godzin w kuchni, a zjemy smaczny posiłek.
Co zrobić na obiad z piekarnika? Te 5 dań nie wymagają nawet patelni
Smażenie jest jedną z opcji przygotowania szybkiego obiadu, ale nie jedyną. Z powodzeniem w tym celu możemy wykorzystać piekarnik. Przepisy przygotowane w ten sposób:
- mają mniejszą zawartość tłuszczu;
- nastawiamy i czekamy aż będą gotowe – bez mieszania i obracania.
Produkty, jakie możemy przyrządzić w piekarniku, są bardzo różnorodne – od makaronów po kurczaka. Ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia. Świetnym rozwiązaniem są także gotowe dania do piekarnika FRoSTA, które powstają z najwyższej jakości składników i nie zawierają dodatków do żywności ani substancji konserwujących. To szybka i wygodna propozycja na pełnowartościowy posiłek, który ze smakiem zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci.
Pieczony kurczak z warzywami – klasyka, która zawsze się sprawdza
Kurczak z piekarnika to tradycyjne danie jedzone na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Kurczaka można upiec w całości lub porcjach – w obu opcjach idealnie sprawdzi się rękaw lub naczynie żaroodporne. Jako dodatek warto wykorzystać warzywa do piekarnika z dodatkiem ziemniaków, cukinii i marchwi.
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak?
W zależności od tego, w jakim stylu chcemy przygotować kurczaka, tak skomponujemy zestaw użytych przypraw. Wśród propozycji warto jednak wymienić:
- klasyczną mieszankę: sól, pieprz, granulowany czosnek i słodka papryka;
- wersję pełną aromatu: zioła prowansalskie, rozmaryn i tymianek;
- w azjatyckim stylu: kurkuma, sok z cytryny, sos sojowy i imbir.
Niezależnie od tego, jaki zestaw przypraw wybierzesz, obiad na pewno będzie smaczny i pożywny!
Ile czasu piec kurczaka, by był soczysty?
Długość pieczenia kurczaka zależna jest od porcji. Nastawiając piekarnik na 180°C z funkcją termoobiegu, przygotujemy:
- udka lub skrzydełka – około 40-45 minut;
- filety z piersi – około 20-25 minut;
- całego kurczaka – średnio 1 godzina na każdy kilogram mięsa.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę, warto na pierwszą część pieczenia kurczaka przykryć folią aluminiową, a następnie odkryć.
Zapiekanka makaronowa z serem i brokułami – szybki obiad bez wysiłku
Daniem, które nie wymaga od nas wyszukanych umiejętności kulinarnych, jest zapiekanka. Do jej wykonania będziemy potrzebować:
- wstępnie podgotowanego makaronu, np. penne;
- brokuła;
- sosu serowego na bazie śmietanki ze startym serem.
Te elementy należy ze sobą wymieszać i zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut w temperaturze 200°C z opcją grzałki góra-dół. Do tego można dodać również nieco boczku, szynki czy podsmażonej cebuli, aby urozmaicić smak dania.
Łosoś z piekarnika w sosie jogurtowo-koperkowym
Warto mieć w zamrażarce steki z łososia, są one bowiem podstawą naszej kolejnej propozycji obiadowej. Możemy też wykorzystać świeżą rybę, natomiast gotowe rozwiązanie jest już w pełni przygotowane do jedzenia – doprawione i opanierowane.
Prosty sposób na zdrowy posiłek w 25 minut
Czy da się przygotować smaczny i pełnowartościowy posiłek w mniej niż 25 minut? Samo przyrządzenie ryby, gdy wykorzystamy gotowe steki, trwa około 16 minut. Wystarczy jedynie rozgrzać piekarnik do 220°C, a rybę rozłożyć na blaszce. W czasie, gdy ryba będzie w piekarniku, robimy sos z:
- jogurtu naturalnego;
- koperku – świeżego lub suszonego;
- odrobiny soku z cytryny.
Na koniec dorzucamy dodatki i obiad jest gotowy! To świetna propozycja również dla dzieci, aby zachęcić je do jedzenia ryb.
Z czym najlepiej podać łososia?
Łosoś doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, ale my proponujemy trzy opcje:
- pieczone ziemniaki z zieloną sałatką na bazie cukinii;
- kasza bulgur z surówką z ogórka gruntowego;
- makaron z grillowanymi warzywami.
Pieczone klopsiki w sosie pomidorowym – pomysł na obiad dla całej rodziny
Kolejną propozycją na szybki obiad dla całej rodziny są klopsiki, które przygotowujemy z mięsa mielonego. To można wybrać wedle uznania – równie dobrze sprawdzi się mięso wieprzowe, jak indyk czy kurczak. Po uformowaniu klopsów kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez około pół godziny w 180°C.
Sos pomidorowy przygotowujemy z passaty, czosnku i dodatku ziół. To szybka opcja na aromatyczny dodatek do obiadu ze smacznych i chętnie jedzonych przez dzieci produktów.
Gotowe klopsy z sosem możemy podawać wedle wyboru z makaronem, ryżem albo pieczywem czosnkowym.
Warzywa z piekarnika z fetą i ziołami – wege opcja, którą pokochasz
W ofercie FRoSTY znajduje się wiele mieszanek warzywnych, które wraz z dodatkami mogą być świetnym i sycącym obiadem. Wystarczy wybrać odpowiedni smak, dodać pokruszoną fetę oraz zioła prowansalskie, a następnie zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 20-25 minut w 190°C.
Jakie warzywa sprawdzą się najlepiej?
Do zapiekania najlepiej nadają się takie warzywa jak papryka, cukinia, bakłażan czy marchewka, ale z powodzeniem możemy też użyć innych, ulubionych warzyw. Dobrą opcją jest wykorzystanie mrożonek, które mają w sobie także przyprawy, dlatego nie będziemy musieli samodzielnie ich dodawać.
Czy można przygotować danie dzień wcześniej?
Zapiekankę można upiec dzień wcześniej, ponieważ dobrze smakuje również po podgrzaniu. Inną opcją jest przygotowanie wszystkich składników w naczyniu żaroodpornym dzień wcześniej i przechowywaniu ich w lodówce, aby upiec je dopiero przed podaniem.