Czy imbir trzeba obierać ze skórki? Zobacz, jak to zrobić
Jeśli zastanawiacie się, czy imbir obiera się przed dodaniem do potrawy, nie jesteście jedyni. W tym artykule rozwikłamy i wyjaśnimy wszelkie wątpliwości na temat skórki imbiru oraz podpowiemy, jak szybko i wygodnie ją usunąć z korzenia bez marnowania cennego miąższu. Dowiecie się też, czy świeży imbir warto kupować ze skórką, czy już obrany.
Obieranie imbiru – sprawdź, czy imbir należy obierać
Skórka imbiru jest jadalna. Jednak jej smak nie zawsze jest przyjemny – przede wszystkim może być ona twarda, gorzkawa i włóknista. Nie przeszkadza to, jeśli wykorzystujemy imbir do herbaty lub zblendowanych koktajli. Gotowany imbir również nie wymaga usuwania jego skórki.
Co w przypadku użycia go jako składnika do innego rodzaju potrawy jak dania smażone, curry, marynaty czy desery? Teoretycznie obieranie imbiru nie jest konieczne, natomiast skórkę lepiej usunąć, aby uzyskać gładszą konsystencję. Z uwagi na nieregularny kształt, obranie imbiru może być po prostu bardziej higieniczne – korzeń z usuniętą skórką łatwiej doczyścić.
Czy imbir się obiera? Praktyczne porady, jak prawidłowo obrać imbir
Jak najprościej obrać imbir? Za pomocą łyżki! Pamiętajmy jednak o tym, aby uważać, by nie zeskrobać zbyt dużo, gdyż skórka imbiru jest stosunkowo cienka, a to właśnie tuż pod nią znajduje się najwięcej aromatu. Świeży imbir zwykle jest gładki, dlatego wystarczy go porządnie umyć. Twardą skórkę można też zetrzeć wraz z miąższem na tarce. Starty imbir można wykorzystać do wielu potraw i napojów jak na przykład:
• dań azjatyckich – curry, sosów czy dań przygotowywanych metodą stir-fry;
• herbaty z miodem i cytryną – to idealny napój zwłaszcza jesienią i zimą, który wpływa dobrze na trawienie, ale przede wszystkim rozgrzewa;
• zup – doskonale sprawdza się na przykład w zupie dyniowej, podkręcając jej smak;
• ciast i deserów – zwłaszcza korzennych jak pierniki albo wszelkiego rodzaju syropy;
• marynat – szczególnie mięsnych
Kupować imbir ze skórką czy bez?
Najczęściej w sklepach imbir sprzedawany jest w naturalnej postaci, czyli wraz ze skórką. Dzięki temu zachowuje bowiem dłużej świeżość. Obrany imbir szybciej wysycha oraz traci swój wyjątkowy smak. Z tego względu najlepiej obierać go tuż przed użyciem, wykorzystując w tym celu wspomnianą łyżeczkę. Oczywiście zdarza się, że znajdziemy w sklepie zapakowany imbir, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki, natomiast pamiętajmy, że choć jest to wygodne, zwykle nie dość, że kosztuje więcej, to jeszcze szybko traci aromat.
Jak przechowywać imbir po zakupie, aby jak najdłużej zachował świeżość? Najlepiej w lodówce, zwinięty w papierowy ręcznik oraz woreczek. W ten sposób możemy go przetrzymywać około 2-3 tygodnie. Jego świeżość możemy również zachować, mrożąc go w całości lub starty albo pokrojony na większe kawałki.
Imbir należy obierać czy nie? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o obieraniu imbiru
To, czy imbir się obiera, jak już wspomnieliśmy, zależy od jego wykorzystania. Co istotne, należy pamiętać, aby użyć go w kuchni w odpowiedni sposób. Jest to bowiem bardzo aromatyczna przyprawa i łatwo można przesadzić z jej ilością. Obieranie skórki nie jest konieczne, jeśli wykorzystujemy go do herbaty czy innych napojów, jak na przykład grzaniec. Tam, gdzie jej konsystencja może przeszkadzać, warto ją usunąć – ale za pomocą łyżeczki, a nie noża. Ten sposób będzie prostszy i łatwiej będzie nam kontrolować przygotowanie imbiru do dalszych kroków w kuchni.
Imbiru nie trzeba zawsze obierać przed dodaniem do potrawy. Skórka imbiru jest jadalna, więc do herbat, napojów czy zblendowanych koktajli nie trzeba jej usuwać, natomiast w wielu innych daniach wygładzenie struktury uzyskasz, gdy imbir obierzesz.
Obieranie imbiru jest szczególnie zalecane zwłaszcza przy daniach smażonych, curry, marynatach i deserach, aby uzyskać gładszą konsystencję; bywa też po prostu bardziej higieniczne ze względu na nieregularny kształt kłącza, które trudniej przez to dokładnie oczyścić. Imbir warto również obrać przed dodaniem do potraw dla dzieci, do lunchboxa lub przy przygotowywaniu domowych past i soków wymagających gładkiej konsystencji.
Metoda obierania imbiru, która minimalizuje marnowanie miąższu, polega na obieraniu go za pomocą łyżeczki (skrobanie). Skórka imbiru jest cienka, a to właśnie tuż pod nią znajduje się najwięcej aromatu.
Imbir ze skórką można używać do herbaty i innych napojów (np. do grzańców).
Aby imbir zachował jak najdłużej swoją świeżość, najlepiej kupować go ze skórką i obierać tuż przed użyciem, a w domu przechowywać w lodówce, zawinięty w papierowy ręcznik i umieszczony w woreczku — wtedy pozostaje świeży około 2–3 tygodnie; można też zamrozić imbir w całości, starty lub w kawałkach.