Przepisy
Chrupiące i pikantne meksykańskie pierożki
Masz ochotę na chrupiące pierożki nadziane Mexican Chicken?

- 1
- opakowanie Mexican Chicken
- 2
- łyżki oleju rzepakowego
- 7 g
- suchych drożdży
- 200 g
- mąki pszennej
- 1
- płaska łyżeczka soli
- 2
- duże jajka
- 60 g
- roztopionego i ostudzonego masła
- 4
- łyżki zimnej wody
- 1
- łyżka oliwy z oliwek
- 200 g
- przecieru pomidorowego
- 1
- łyżeczka soli
- 1
- łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 1
- ząbek czosnku
- kilka gałązek oregano
Aby przygotować pierożki:
- Wlej na patelnię 2 łyżki oleju rzepakowego i przygotuj opakowanie Mexican Chicken zgodnie z instrukcją.
- W misce wymieszaj suche składniki: 200g mąki pszennej, 7g drożdży suchych oraz 1 płaską łyżeczkę soli.
- Dodaj do suchych składników 2 duże jajka, 60g roztopionego i ostudzonego masła, 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj łyżką.
- Ciasto wyłóż na posypany mąką blat i zagnieć, a następnie rozwałkuj.
- Wytnij kółka z ciasta, następnie napełnij je Mexican Chikenem i złóż tak, by uformować pierożka. Możesz połączyć brzegi palcami lub widelcem.
- Pierożki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj pierożki białkiem jajka.
- Piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180°C
- Po upieczeniu posyp szczyptą ostrej papryki.
Aby przygotować sos pomidorowy:
- Do 200g przecieru pomidorowego dodaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę soli, łyżeczkę ostrej pasty paprykowej, ząbek czosnku oraz kilka gałązek oregano.
- Wymieszaj.