Przepisy
Zapiekanka serowa z warzywami
Warzywa przyprawione koperkiem i pietruszką, w kremowej mozzarelli i gorgonzoli. Proste, smaczne danie dla całej rodziny!

35 minut
porcje:
4
kalorie:
1384 kJ /
331 kcal
Trudność:
łatwy
Przygotowanie
Składniki
- 2 opakowania
- Warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką
- 100 g
- gorgonzoli
- 100 g
- tartej mozzarelli
- 1.5 łyżki
- masła
- 1.5
- mąki
- 1.5 szklanki
- mleka
- 1
- cebula szalotka
- 0.5 łyżeczki
- gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj posiekaną cebulę, podsmaż 2 minuty i wrzuć warzywa. Smaż 7 minut.
- Przełóż warzywa na naczynia do zapiekania.
- W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką podgrzewając minutę. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając i gotuj kilka minut do zgęstnienia. Dodaj 50 g mozzarelli i gorgonzolę, pomieszaj.
- Zalej sosem warzywa, posyp pozostałym serem. Piecz 20 minut w 180°C (termoobieg).
Komentarze