Przepisy
Frittata z warzywami burratą i mortadelą
Puszysta frittata z warzywami FRoSTY, plasterkami mortadeli i kremową burratą, doprawiona świeżymi ziołami i skórką cytryny. Kolorowe, sycące danie idealne na śniadanie lub lekki obiad.
30 minut
porcje:
2
kalorie:
6903 kJ /
1650 kcal
Trudność:
średni
Przygotowanie
Składniki
- 0.5 opakowania
- Warzyw na patelnię Italian mix FRoSTY
- 5
- jajek
- 50 g
- mortadeli
- 1 łyżka
- koncentratu pomidorowego
- 0.5
- cebuli
- 1 garść
- świeżej bazylii
- 1 garść
- świeżego tymianku
- skórka z 1 cytryny
- 1
- ser burrata
- 3 łyżki
- oliwy z oliwek
- 2 łyżki
- wody
- 2 łyżki
- pistacji
- sól
- pieprz
- Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i wodę, dodaj posiekaną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Podsmaż wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj warzywa na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż, aż warzywa się rozmrożą i lekko zarumienią.
- W misce rozbij jajka i lekko je roztrzep.
- Na tą samą patelnię wlej odrobinę oliwy, rozłóż połowę warzyw, wlej jajka i delikatnie wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu przez 8-10 minut, aż jajka się zetną.
- Odkryj patelnię, przykryj dużym talerzem i szybkim ruchem odwróć frittatę na talerz.
- Rozłóż na wierzchu drugą połowę warzyw, dodaj plastry mortadeli oraz burratę na środku. Posyp skórką z cytryny, świeżymi ziołami, pistacjami i GOTOWE!
Komentarze