Obierz cebulę dymkę oraz czosnek i pokrój je w paski.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż cebulę dymkę, czosnek i kminek przez 2 minuty na średnim ogniu, aż staną się szkliste.
Dodaj mrożony szpinak w sosie śmietankowym na patelnię i rozmroź na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż większość płynu odparuje, od czasu do czasu mieszając. Następnie dopraw płatkami chili, solą i pieprzem. Umyj i przekrój pomidory na pół.
Dodaj 200 g połówek pomidorów do szpinaku i wymieszaj. Wygładź mieszankę szpinaku, zrób łyżką 4 małe wgłębienia i wbij do każdego po 1 jajku. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do 180°C (160°C z termoobiegiem) na około 8–10 minut, aż jajka się zetną.
W międzyczasie umyj pietruszkę, osusz ją, obierz liście i posiekaj.
Podawaj szpinakową szakszukę z pozostałymi pomidorami, pietruszką i posypaną nasionami słonecznika, a także chlebem pita.