Mus ze szpinaku siekanego z kremem z koziego sera

Składniki dla 6 osób:

  • 1 opakowanie Szpinaku siekanego FRoSTA
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g miękkiego twarożku koziego
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g płynnego miodu
  • 4 żółtka
  • 20 g płatków migdałowych
  • 30 g suszonej żurawiny

Opis przygotowania:

  1. Szpinak wyjmij z opakowania i rozmroź.
  2. Zblenduj rozmrożony szpinak i odciśnij nadmiar wody, najlepiej na sitku.
  3. Sparz jajka.
  4. Ubijaj żółtka mikserem, stopniowo dodając do nich ¾ cukru pudru, do uzyskania białej, puszystej masy.
  5.  Ubij śmietanę z pozostałym cukrem pudrem.
  6.  Połącz ubite żółtka ze szpinakiem, dodaj śmietanę i wymieszaj delikatnie oraz dokładnie.
  7.  Wyłóż mus szpinakowy do szklaneczek.
  8.  Wymieszaj płynny miód z kozim twarożkiem.
  9.  Na musie ułóż warstwę kremu twarogowego i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  10.  Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
  11.  Przed jedzeniem udekoruj płatkami migdałów i posiekaną żurawiną.