Burger rybny

Składniki:

  • 1 opakowanie steków rybnych FRoSTA
  • 5 łyżek oleju
  • Bułeczki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 5 g drożdży
  • 25 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżka cukru
  • Sól

Sos tatarski:

  • ½ szklanki majonezu
  • 1 mała szalotka
  • 3 korniszony
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Do podania: ulubione warzywa: sałata, ogórek, pomidor itp.

Opis przygotowania:

  1. Połącz w misie wszystkie składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto (wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10 minut).
  2. Miskę przykryj folią i zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki po ok. 90g każdy. Uformuj okrągłe bułki,
  4. ułóż na blasze, lekko przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Wyrośnięte bułki posmaruj na wierzchu mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15-20 minut w temp. 180 stopni.
  6. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Zamrożone steki smaż na średnim ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu przewracając.
  7. Wszystkie składniki sosu bardzo drobno posiekaj, dodaj do majonezu, dopraw do smaku.
  8. Bułeczki przetnij na połowy, posmaruj sosem, dodaj do środka świeże warzywa i ciepłe steki rybne.