ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ

Zapoznaj się z naszym pierwszym raportem

Raport zrównoważonego rozwoju 2016

Najwyższej jakości składniki

MÓWIMY JAK JEST:
FRoSTA NIE STOSUJE DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI!

Polityka 100% naturalnego smaku na naszych produktach oznacza, że zarówno dania gotowe, jak i pojedyncze składniki nie zawierają dodatków do żywności. Na przykład stosujemy tylko sól bez antyzbrylaczy, używamy wyłącznie masła bez barwników i skrobi niemodyfikowanych chemicznie.

Nie byłoby najwyższej jakości produktów bez niezawodnych dostawców, z którymi łączą nas wieloletnie relacje. Informujemy dostawców o naszych wysokich standardach i wymagamy ich przestrzegania. Współpraca, regularne kontrole jakości i wzajemne zaufanie powodują, że ze spokojem ujawniamy każdy szczegół pochodzenia składników.

Od momentu wprowadzenia polityki 100% naturalnego smaku, zrównoważony rozwój stał się dla FRoSTY kluczową wartością.

ZRÓWNOWAŻONE POŁOWY #ZawszeDzikie

W produktach FRoSTY znajdziesz tylko dzikie ryby i owoce morza. Pochodzą one ze zrównoważonych łowisk z certyfikatem MSC. Dzięki temu mamy pewność, że ich połowy nie zagrażają morzom i oceanom!

Program MSC to najbardziej rozpoznawalny na świecie system certyfikacji rybołówstwa. Standardy certyfikacji MSC zostały opracowane w porozumieniu z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi i obejmują cały proces połowu ryb wraz z łańcuchem dostaw.

Wybierając produkty z niebieskim znakiem MSC na opakowaniu wspierasz rybaków, którzy zarządzają łowiskami w sposób zrównoważony - dzięki temu ich połowy mają zminimalizowany wpływ na ekosystem, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach oraz sprzyjają innym zwierzętom morskim.

FRoSTA, jako pierwsza marka w Polsce, do produkcji dań rybnych używa tylko i wyłącznie ryb pochodzących ze zrównoważonych, certyfikowanych łowisk MSC.

Dbaj z nami o dziką naturę oceanów, aby kolejne pokolenia również mogły cieszyć się bogactwem ryb i owoców morza!

JEŚLI CHODZI O JAKOŚĆ, LUBIMY PŁYNĄĆ POD PRĄD!

Kiedy inni idą na kompromisy, my jeszcze wyżej podnosimy poprzeczkę! Dbamy o każdy, najdrobniejszy szczegół, troszcząc się o wszystkie etapy i aspekty produkcji:

  • mintaja mrozimy bezpośrednio po połowie,
  • warzywa zamrażamy tuż po zbiorach,
  • regularnie audytujemy naszych dostawców,
  • ograniczamy swoją i dostawców emisję CO2 do atmosfery.

SKĄD POCHODZĄ SKŁADNIKI W NASZYCH PRODUKTACH?

Lubimy zaspokajać nie tylko apetyt, ale i ciekawość. Dlatego z przyjemnością pokazujemy, skąd pochodzą składniki w produktach FRoSTY. Do produkcji naszych dań mrożonych używamy ponad 200 surowców pochodzących z 35 krajów!

Stworzyliśmy aplikację FRoSTA Foodtracker, dzięki której dokładnie prześledzisz pochodzenie każdego składnika, znajdującego się w naszych produktach. Aż po najdrobniejsze ziarnko pieprzu!

Sprawdź sam!

Wszystkie składniki FRoSTY muszą spełniać restrykcyjne wymagania pod kątem jakości i być uprawiane w warunkach odzwierciadlających zrównoważone cele środowiskowe, społeczne i pracownicze.

FRoSTA AG jest członkiem organizacji Sedex. Dlatego wymagamy, aby nasi dostawcy podpisali Kodeks dla dostawców FRoSTY, zgadzając się na audyty i gwarantując zgodność z normami społecznymi uznawanymi w skali międzynarodowej.

Opakowania i produkcja

W DOBRYM (KAR)TONIE

Nasze produkty pakujemy wyłącznie w opakowania kartonowe z certyfikatem FSC. Jest to wyraz naszej troski o mądre i zrównoważone zarządzanie zasobami leśnymi.

Co więcej, nie używamy aluminium! Produkcja tego metalu jest bardzo energochłonna, a proces jego rozkładu – długotrwały. Dlatego postawiliśmy na bardziej przyjazne środowisku rozwiązanie – tacki tekturowe. Dzięki papierowej tacce ryby z pieca FRoSTY możesz przygotowywać nie tylko w piekarniku, ale i w kuchence mikrofalowej. A to naprawdę oszczędność czasu i energii!

JESTEŚMY eKONSEKWENTNI

Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA pozostaje marką przyjazną konsumentom i środowisku. We wszystkich fabrykach FRoSTY wprowadziliśmy kompleksowe raportowanie środowiskowe, co pomaga nam zidentyfikować obszary, w których możemy minimalizować emisję dwutlenku węgla.

ZAMRAŻAMY… SŁOŃCEM!

Wybudowaliśmy nowoczesną chłodnię, której konstrukcja nastawiona jest na optymalizację zużycia energii. Fabryka ma własną oczyszczalnię ścieków, a na dachu chłodni znajduje się elektrownia słoneczna. Zespół modułów fotowoltaicznych zajmuje powierzchnię blisko 600 m2 i może wytwarzać energię o mocy 80,5 kWp! Pozwala to na zaoszczędzenie nawet do 30% energii zużywanej do wychłodzenia mroźni!

ŚLAD WĘGLOWY

Carbon Footprint to suma emisji gazów cieplarnianych powstałych podczas całego cyklu życia produktu – od pozyskania surowców, przez transport, produkcję, magazynowanie, sprzedaż, zakup produktu przez konsumenta, aż po przygotowanie dania w domu i recykling opakowania.

Stworzyliśmy system obliczania śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów i okazało się, że: kupowanie mrożonek jest bardziej przyjazne środowisku!

Czy wiesz, że…

  • smażenie w skali przemysłowej ma mniejszą emisję CO2 na jedno opakowanie, niż smażenie w domu
  • mroźnia zużywa mniej prądu elektrycznego na jedno opakowanie, niż lodówka w domu
  • niedoskonałość urządzeń gospodarstwa domowego znacznie podnosi ilość emisji CO2, zaś maszyny przemysłowe przy masowej produkcji mogą ją obniżyć,
  • hodowla szklarniowa warzyw „poza sezonem” wiąże się z większym zużyciem CO2, niż mrożenie warzyw sezonowych przez całą jesień, zimę i wiosnę - dlatego oferujemy mrożone warzywa z własnych (sezonowych) upraw, nie ze szklarni.

Kalkulacje śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów opublikowaliśmy na stronie internetowej.

Projekty społeczne

AKADEMIA NATURALNEGO SMAKU

Prześwietlamy dodatki do żywności! Akademia Naturalnego Smaku to stoisko edukacyjne FRoSTY – prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach spożywczych, które spotykamy na swojej drodze, podczas codziennych zakupów. Na co zwracać uwagę na etykietach produktów, jak czytać ich skład i co oznaczają wszystkie tajemnicze określenia na listach składników? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedzi w Akademii Naturalnego Smaku.

Nie przegap naszej interaktywnej ekspozycji w Twoim mieście! Bieżące informacje znajdziesz na naszym Facebooku

MOŻE ZADBAJMY O MORZE

Czy wiesz, że większość ryb na świecie poławiana jest w sposób zagrażający morzom i oceanom? A Twoje codzienne wybory podczas zakupów mogą to zmienić? „Może zadbajmy o morze” to kampania edukacyjna, która popularyzuje wiedzę na temat zrównoważonego rybołówstwa. Razem z MSC wyjaśniamy, w jaki sposób to, co jemy, wpływa na stan mórz i oceanów. Podpowiadamy, które gatunki ryb są zagrożone, a które możemy bezpiecznie wkładać do koszyka w sklepie. Ujawniamy, jak wygląda droga ryby od momentu złowienia, aż do chwili, kiedy trafia ona na nasz talerz.

DOBRO? PODAJEMY DALEJ!

Co roku przeznaczamy 2% dywidendy wypracowanej przez FRoSTA AG na wsparcie organizacji pożytku publicznego.  Dzięki naszym darowiznom szpitale dziecięce realizują niezbędne remonty, kupują specjalistyczną aparaturę albo inwestują w innowacyjne sprzęty dla dzieci.

Wśród instytucji, którym pomogliśmy znalazły się: Polskie Towarzystwo Walki z Kalectwem, Oddział Dziecięcy Szpitala w Bydgoszczy, Oddział Patologii Noworodka Wojewódzkiego Szpitala w Toruniu, Hospicjum Domowe Sue Ryder w Bydgoszczy oraz Fundacja Dr Clown.

Zrównoważony rozwój jest dla nas kluczową wartością. Zapoznaj się z historią naszej marki, strategią i wszystkimi aktywnościami z zakresu zrównoważonego rozwoju:

Raport zrównoważonego rozwoju 2016