ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ

Zapoznaj się z naszym pierwszym raportem

Raport zrównoważonego rozwoju 2016

Najwyższej jakości składniki

MÓWIMY JAK JEST:
FRoSTA NIE STOSUJE DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI!

Polityka 100% naturalnego smaku na naszych produktach oznacza, że zarówno dania gotowe, jak i pojedyncze składniki nie zawierają dodatków do żywności. Na przykład stosujemy tylko sól bez antyzbrylaczy, używamy wyłącznie masła bez barwników i skrobi niemodyfikowanych chemicznie.

Nie byłoby najwyższej jakości produktów bez niezawodnych dostawców, z którymi łączą nas wieloletnie relacje. Informujemy dostawców o naszych wysokich standardach i wymagamy ich przestrzegania. Współpraca, regularne kontrole jakości i wzajemne zaufanie powodują, że ze spokojem ujawniamy każdy szczegół pochodzenia składników.

Od momentu wprowadzenia polityki 100% naturalnego smaku, zrównoważony rozwój stał się dla FRoSTY kluczową wartością.

ZRÓWNOWAŻONE POŁOWY #ZawszeDzikie

W produktach FRoSTY znajdziesz tylko dzikie ryby i owoce morza. Pochodzą one ze zrównoważonych łowisk z certyfikatem MSC. Dzięki temu mamy pewność, że ich połowy nie zagrażają morzom i oceanom!

Program MSC to najbardziej rozpoznawalny na świecie system certyfikacji rybołówstwa. Standardy certyfikacji MSC zostały opracowane w porozumieniu z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi i obejmują cały proces połowu ryb wraz z łańcuchem dostaw.

Wybierając produkty z niebieskim znakiem MSC na opakowaniu wspierasz rybaków, którzy zarządzają łowiskami w sposób zrównoważony - dzięki temu ich połowy mają zminimalizowany wpływ na ekosystem, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach oraz sprzyjają innym zwierzętom morskim.

FRoSTA, jako pierwsza marka w Polsce, do produkcji dań rybnych używa tylko i wyłącznie ryb pochodzących ze zrównoważonych, certyfikowanych łowisk MSC.

Dbaj z nami o dziką naturę oceanów, aby kolejne pokolenia również mogły cieszyć się bogactwem ryb i owoców morza!

JEŚLI CHODZI O JAKOŚĆ, LUBIMY PŁYNĄĆ POD PRĄD!

Kiedy inni idą na kompromisy, my jeszcze wyżej podnosimy poprzeczkę! Dbamy o każdy, najdrobniejszy szczegół, troszcząc się o wszystkie etapy i aspekty produkcji:

  • mintaja mrozimy bezpośrednio po połowie,
  • warzywa zamrażamy tuż po zbiorach,
  • regularnie audytujemy naszych dostawców,
  • ograniczamy swoją i dostawców emisję CO2 do atmosfery.

SKĄD POCHODZĄ SKŁADNIKI W NASZYCH PRODUKTACH?

Lubimy zaspokajać nie tylko apetyt, ale i ciekawość. Dlatego z przyjemnością pokazujemy, skąd pochodzą składniki w produktach FRoSTY. Do produkcji naszych dań mrożonych używamy ponad 200 surowców pochodzących z 35 krajów!

Stworzyliśmy aplikację FRoSTA Foodtracker, dzięki której dokładnie prześledzisz pochodzenie każdego składnika, znajdującego się w naszych produktach. Aż po najdrobniejsze ziarnko pieprzu!

Sprawdź sam!

Wszystkie składniki FRoSTY muszą spełniać restrykcyjne wymagania pod kątem jakości i być uprawiane w warunkach odzwierciadlających zrównoważone cele środowiskowe, społeczne i pracownicze.

FRoSTA AG jest członkiem organizacji Sedex. Dlatego wymagamy, aby nasi dostawcy podpisali Kodeks dla dostawców FRoSTY, zgadzając się na audyty i gwarantując zgodność z normami społecznymi uznawanymi w skali międzynarodowej.

Opakowania i produkcja

W DOBRYM (KAR)TONIE

Nasze produkty pakujemy wyłącznie w opakowania kartonowe z certyfikatem FSC. Jest to wyraz naszej troski o mądre i zrównoważone zarządzanie zasobami leśnymi.

Co więcej, nie używamy aluminium! Produkcja tego metalu jest bardzo energochłonna, a proces jego rozkładu – długotrwały. Dlatego postawiliśmy na bardziej przyjazne środowisku rozwiązanie – tacki tekturowe. Dzięki papierowej tacce ryby z pieca FRoSTY możesz przygotowywać nie tylko w piekarniku, ale i w kuchence mikrofalowej. A to naprawdę oszczędność czasu i energii!

JESTEŚMY eKONSEKWENTNI

Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA pozostaje marką przyjazną konsumentom i środowisku. We wszystkich fabrykach FRoSTY wprowadziliśmy kompleksowe raportowanie środowiskowe, co pomaga nam zidentyfikować obszary, w których możemy minimalizować emisję dwutlenku węgla.

ZAMRAŻAMY… SŁOŃCEM!

Wybudowaliśmy nowoczesną chłodnię, której konstrukcja nastawiona jest na optymalizację zużycia energii. Fabryka ma własną oczyszczalnię ścieków, a na dachu chłodni znajduje się elektrownia słoneczna. Zespół modułów fotowoltaicznych zajmuje powierzchnię blisko 600 m2 i może wytwarzać energię o mocy 80,5 kWp! Pozwala to na zaoszczędzenie nawet do 30% energii zużywanej do wychłodzenia mroźni!

ŚLAD WĘGLOWY

Carbon Footprint to suma emisji gazów cieplarnianych powstałych podczas całego cyklu życia produktu – od pozyskania surowców, przez transport, produkcję, magazynowanie, sprzedaż, zakup produktu przez konsumenta, aż po przygotowanie dania w domu i recykling opakowania.

Stworzyliśmy system obliczania śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów i okazało się, że: kupowanie mrożonek jest bardziej przyjazne środowisku!

Czy wiesz, że…

  • smażenie w skali przemysłowej ma mniejszą emisję CO2 na jedno opakowanie, niż smażenie w domu
  • mroźnia zużywa mniej prądu elektrycznego na jedno opakowanie, niż lodówka w domu
  • niedoskonałość urządzeń gospodarstwa domowego znacznie podnosi ilość emisji CO2, zaś maszyny przemysłowe przy masowej produkcji mogą ją obniżyć,
  • hodowla szklarniowa warzyw „poza sezonem” wiąże się z większym zużyciem CO2, niż mrożenie warzyw sezonowych przez całą jesień, zimę i wiosnę - dlatego oferujemy mrożone warzywa z własnych (sezonowych) upraw, nie ze szklarni.

Kalkulacje śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów opublikowaliśmy na stronie internetowej.

Zapoznaj się z naszymi raportami śladu węglowego

Projekty społeczne

AKADEMIA NATURALNEGO SMAKU

Prześwietlamy dodatki do żywności! Akademia Naturalnego Smaku to stoisko edukacyjne FRoSTY – prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach spożywczych, które spotykamy na swojej drodze, podczas codziennych zakupów. Na co zwracać uwagę na etykietach produktów, jak czytać ich skład i co oznaczają wszystkie tajemnicze określenia na listach składników? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedzi w Akademii Naturalnego Smaku.

Nie przegap naszej interaktywnej ekspozycji w Twoim mieście! Bieżące informacje znajdziesz na naszym Facebooku

MOŻE ZADBAJMY O MORZE

Czy wiesz, że większość ryb na świecie poławiana jest w sposób zagrażający morzom i oceanom? A Twoje codzienne wybory podczas zakupów mogą to zmienić? „Może zadbajmy o morze” to kampania edukacyjna, która popularyzuje wiedzę na temat zrównoważonego rybołówstwa. Razem z MSC wyjaśniamy, w jaki sposób to, co jemy, wpływa na stan mórz i oceanów. Podpowiadamy, które gatunki ryb są zagrożone, a które możemy bezpiecznie wkładać do koszyka w sklepie. Ujawniamy, jak wygląda droga ryby od momentu złowienia, aż do chwili, kiedy trafia ona na nasz talerz.

DOBRO? PODAJEMY DALEJ!

Co roku przeznaczamy 2% dywidendy wypracowanej przez FRoSTA AG na wsparcie organizacji pożytku publicznego.  Dzięki naszym darowiznom szpitale dziecięce realizują niezbędne remonty, kupują specjalistyczną aparaturę albo inwestują w innowacyjne sprzęty dla dzieci.

Wśród instytucji, którym pomogliśmy znalazły się: Polskie Towarzystwo Walki z Kalectwem, Oddział Dziecięcy Szpitala w Bydgoszczy, Oddział Patologii Noworodka Wojewódzkiego Szpitala w Toruniu, Hospicjum Domowe Sue Ryder w Bydgoszczy oraz Fundacja Dr Clown.

Zrównoważony rozwój jest dla nas kluczową wartością. Zapoznaj się z historią naszej marki, strategią i wszystkimi aktywnościami z zakresu zrównoważonego rozwoju:

Raport zrównoważonego rozwoju 2016