Przepisy
Brokułowy stir-fry z indykiem i sezamem
Lekko, kolorowo i z charakterem! Indyk w delikatnej marynacie, chrupiące Brokuły FRoSTY i aromat sezamu - idealne połączenie na szybki, domowy obiad.
30 minut
porcje:
2
kalorie:
4393 kJ /
1050 kcal
Trudność:
średni
Przygotowanie
Składniki
- 1 opakowanie
- Brokuł różyczki FRoSTY
- 200 g
- mięsa z indyka
- 100 g
- ryżu jaśminowego
- 2 łyżki
- oleju roślinnego
- 1 łyżka
- soku z limonki
- 1 łyżka
- prażonego sezamu
- 1 łyżeczka
- oleju sezamowego
- 3 łyżki
- sosu sojowego
- 2 ząbki
- czosnku
- kawałek imbiru (ok 1 cm)
- Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym, czosnkiem i imbirem. Odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż indyka na złoto (6–8 minut). Odłóż na bok.
- Na tej samej patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj Brokuły FRoSTY i smaż 5–6 minut. W razie potrzeby podlej wodą i przykryj na 2 minuty.
- Do brokułów dodaj usmażone mięso. Podgrzewaj 1–2 minuty, skrop sokiem z limonki i posyp sezamem.
- Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.
Komentarze