Nasz przepis na tartę serową ze szpinakiem to doskonałe połączenie świeżego szpinaku i kremowego sera zapiekanych w kruchym cieście. Tarta serowa to pyszny smak w każdym kęsie!
Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut, a następnie wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty- na brzegach możesz ułożyć nawet podwójną warstwę ciasta, aby były grubsze i mocniejsze.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni.
Wyjmij podpieczony spód z pieca, a następnie ciasto na spodzie tarty (za pomocą np. grzbietu łyżki) dociśnij do dna foremki, aby spód stał się zupełnie płaski.
Rozmroź Szpinak w liściach FRoSTY, odciśnij z nadmiaru płynu.
Białą i jasnozieloną część pora posiekaj w półtalarki, a następnie zeszklij na oleju. Przestudź.
Połącz w misce ricottę z jajkami i tartym parmezanem. Dopraw gałką, szczyptą soli i mielonego pieprzu.
Na dnie wcześniej podpieczonej tarty rozłóż pora i szpinak. Zalej mieszanką serowo-jajeczną.
Tartę wstaw ponownie do piekarnika (200oC) i zapiekaj przez ok. 15 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.