XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Przepisy

Szpinakowa tarta serowa

Nasz przepis na szpinakowa-serową tartę to doskonałe połączenie świeżego szpinaku i kremowego sera zapiekanych w kruchym cieście, gwarantujące wyjątkowy smak każdego kęsa!

40 minut
porcje: 6
kalorie: 
11296 kJ  /  2700 kcal
Trudność: łatwy
Przygotowanie
Składniki
0.5
opakowania szpinaku w liściach FRoSTY
6
arkuszy ciasta francuskiego FRoSTY
250 g
sera ricotta
80 g
tartego parmezanu
2
jajka
2
łyżki oleju rzepakowego
1
średni por
0.25
łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pieprz
sól
  1. Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut, a następnie wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty- na brzegach możesz ułożyć nawet podwójną warstwę ciasta, aby były grubsze i mocniejsze.
  2. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni.
  3. Wyjmij podpieczony spód z pieca, a następnie ciasto na spodzie tarty (za pomocą np. grzbietu łyżki) dociśnij do dna foremki, aby spód stał się zupełnie płaski.
  4. Rozmroź Szpinak w liściach FRoSTY, odciśnij z nadmiaru płynu.
  5. Białą i jasnozieloną część pora posiekaj w półtalarki, a następnie zeszklij na oleju. Przestudź.
  6. Połącz w misce ricottę z jajkami i tartym parmezanem. Dopraw gałką, szczyptą soli i mielonego pieprzu.
  7. Na dnie wcześniej podpieczonej tarty rozłóż pora i szpinak. Zalej mieszanką serowo-jajeczną.
  8. Tartę wstaw ponownie do piekarnika (200oC) i zapiekaj przez ok. 15 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.