Przygotuj wyjątkowe szpinakowe ciasto "Leśny Mech", które nie tylko zachwyci intensywnym smakiem szpinaku i nutami leśnych aromatów, ale także oczaruje niezwykłą prezentacją! Zobacz przepis na ciasto leśny mech.
W misce przygotuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Do szpinakowego ciasta dodaj suche składniki i krótko, tylko do połączenia składników, zmiksuj na wolnych obrotach.
Ciasto przelej do tortownicy (ok. 25 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem np. masłem). Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu ostudź ciasto na kratce.
Włóż do misy miksera schłodzony serek mascarpone oraz śmietankę, dodaj cukier puder oraz esencję waniliową
Ubij składniki przez kilka minut, aż tak powstały krem zwiększy swoją objętość, będzie puszysty i zwarty.
Upieczone i ostudzone ciasto przetnij w poprzek na dwie części.
Jedną wykorzystaj jako spód ciasta – rozsmaruj na nim krem mascarpone, a następnie połóż na nim drugi szpinakowy blat. Wierzch placka ozdób borówkami.