Przepisy
Szpinakowy chleb z siemieniem lnianym
Poznaj nasz przepis na własnoręcznie wypieczony chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym - połączenie chrupiącego pieczywa z zaskakującym zielonym twistem!
![](https://www.frosta.pl/wp-content/uploads/sites/4/2023/08/shutterstock_1978304576-320x370.jpg 320w, https://www.frosta.pl/wp-content/uploads/sites/4/2023/08/shutterstock_1978304576-408x472.jpg 408w, https://www.frosta.pl/wp-content/uploads/sites/4/2023/08/shutterstock_1978304576-816x944.jpg 816w)
- 150 g
- Szpinaku siekanego w serduszkach FRoSTY
- 360 g
- mąki pszennej
- 180 ml
- maślanki
- 1
- łyżka cukru
- 1
- łyżeczka soli
- 1
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1
- łyżka nasion siemienia lnianego
- Rozmroź 150 g szpinaku siekanego FRoSTY i odsącz nadmiaru płynu. Zmiksuj go na gładką masę (blenderem) z maślanką.
- Wsyp do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Dodaj szpinakowy mus i całość wymieszaj łyżką, a następnie przez kilka minut wyrabiaj ręką.
- Ciasto przełóż do uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia wąskich foremek do pieczenia (2 szt). Wierzch posyp ziarnami siemienia lnianego.
- Włóż foremki z ciastem do nagrzanego do 200oC piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.
- Upieczony chleb ostudź na kratce.