XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Odkryj różnorodność makaronów!

Szybki i łatwy w przygotowaniu, a lubi go prawie każdy. Statystyczny Polak w 2021 roku zjadł ok. 5 kg makaronu, jednak nie jest to jedyny powód, dla którego makaron jest integralną częścią wielu dań FRoSTY. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś/aś się, dlaczego istnieje tak dużo rodzajów makaronu? Skąd on w ogóle pochodzi? Wyjaśniamy!

Włochy – ojczyzną makaronu. Czy aby na pewno?

To prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpowszechnionych nieprawdziwych informacji o makaronie. Zgodnie z obecną wiedzą makaron jest w rzeczywistości chińskim wynalazkiem. Jego początki można znaleźć właśnie na Dalekim Wschodzie, ponad 2000 lat temu. Dopiero w XIII wieku włoski odkrywca – Marco Polo, zjadł pierwszą porcję makaronu podczas swojej podróży do Azji. A potem w przywiózł makaron do swojej ojczyzny. Tam, na przestrzeni wieków, powstały najróżniejsze rodzaje włoskich makaronów, jakie znamy dzisiaj.

Różnorodność makaronów

Klasyczny makaron zwykle składa się z semoliny z pszenicy durum, soli kuchennej i wody. Ale niezależnie od przepisu, makarony są dostępne w nieskończonych formach – długie, krótkie, szerokie, płaskie, szorstkie, gładkie, nadziewane lub niewypełnione. Mówi się, że na całym świecie istnieje aż kilkaset odmian.

Powodem tej różnorodności, nie jest sam makaron, ale jego interakcja z sosem. Włosi przysięgają, że do każdego sosu istnieje idealny rodzaj makaronu. Z reguły większe rozmiary makaronu najlepiej sprawdzają się z kremowymi, bogatszymi sosami, a cieńsze – w lżejszej odsłonie.

Jak zatem wybrać właściwy rodzaj makaronu sosu? Przychodzimy z pomocą!

Penne: to popularny makaron rurkowy, który dzięki swoim zagłębieniom może łatwo wchłaniać masywne sosy, np. takie z mięsem lub warzywami. Jest nazwany po jego kształcie, ponieważ włoskie słowo „penne” oznacza „pióro”.  Amerykański wariant (tzw. Mac and cheese) z kremowym sosem serowym cieszy się światową sławą.

Tagliatelle: długie i płaskie wstążki, które są jednym z ulubionych rodzajów makaronów Włochów. Ze względu na szorstką powierzchnię doskonale komponują się z sosami mięsnymi i ragout. Dlatego klasyczny sos boloński we Włoszech najlepiej smakuje właśnie z tagliatelle.

Pappardelle: płaski makaron wstążkowy mający co najmniej 1 cm szerokości, jest tradycyjnie podawany w formie gniazda. Szczególnie dobrze komponują się z nim intensywne dodatki – mięsa, dziczyzna, grzyby. 

Tortellini: małe, okrągłe pierożki są dostępne z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, warzywa lub ser. Termin ten w dosłownym tłumaczeniu oznacza „małe ciasto”. Tortellini są pyszne w prostym bulionie z kurczaka, w kremowym sosie śmietanowym lub jako część wegetariańskiego dania.

Cannelloni: to duże, grube makarony rurkowe; są często wypełnione mięsem lub warzywami i idealne nadają się do zapiekanek.

Farfalle: to krótkie, szerokie makarony; przypominają swoim kształtem i postrzępioną krawędzią motyla lub kokardkę. Są szczególnie popularne wśród dzieci; idealnie pasują do gładkiego sosu pomidorowego lub bolońskiego.

Fusilli: ten makaron w kształcie spirali jest mistrzem w daniach na chłodno – idealny do sałatek makaronowych, ponieważ sosy na bazie oleju szczególnie dobrze przylegają właśnie do spirali.           

Spaghetti: ze względu na swój charakter, te długie, cienkie i okrągłe makarony dobrze komponują się z lekkimi sosami lub sosami na bazie oleju, takimi jak pesto.


Rodzaje makaronów we FRoŚCIE: który jest twoim ulubionym?

W naszej ofercie znajdziesz również różne rodzaje makaronów.

Na przykład nasz popularny Asian wok zawiera cienki makaron wstążkowy, gdzie jednym ze składników jest też jajko. Świetnie komponuje się z kurczakiem i warzywami oraz lekkim sosem na bazie sosu sojowego.
Zupełnie inną odmianą pasty są kluski, których spróbujesz w klasycznych smakach – Noodles and chicken oraz Kluskach z warzywami i pieczarkami w sosie śmietanowym. Obydwie propozycje nawiązują do kuchni środkowoeuropejskiej.
Jeszcze inna propozycja, z zaskakującym makaronem, to Pasta and salmon – czyli wyjątkowe połączenie delikatnego, szpinakowego tagliatelle z łososiem, w pysznym koperkowym sosie.

Co ważne, FRoSTA może pochwalić się własną produkcją makaronu! Wszystkie rodzaje past wytwarzamy sami, za pomocą naszej własnej, oryginalnej włoskiej maszyny. Wiemy więc dokładnie, że najlepszy jest prosty, klasyczny skład – czyli tylko mąka z pszenicy durum i woda, a w makaronach jajecznych – także jajka – oczywiście od kur z wolnego wybiegu! Wierzymy też, że najlepszy jest świeży makaron i tylko taki stosujemy. A ponieważ nie używamy suszonego makaronu, oszczędzamy także dużo energii, bo czasochłonny proces suszenia nie jest już potrzebny. Nasze pasty są głęboko mrożone, natychmiast po przygotowaniu i pokrojeniu ciasta. A to oznacza, że na Twój talerz trafia makaron ma naprawdę wyjątkowy smak.

Czy po przeczytaniu tego artykułu nabrałeś/aś ochoty na makaron?

0 Komentarze

Dodaj komentarz


Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Proszę wypełnić wszystkie obowiązkowe pola (*).

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy - wpisz swój kod pocztowy, by wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Foodtracker

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Wystarczy wpisać 8-cyfrowy kod. i Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności. x

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach