XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Przepisy

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Stwórz apetyczne paszteciki, wypełnione soczystym kurczakiem i aromatycznymi pieczarkami, aby cieszyć się pysznym i sycącym smakiem w każdym kęsie.

40 minut
porcje: 12
kalorie: 
10041 kJ  /  2400 kcal
Trudność: łatwy
Przygotowanie
Składniki
Składniki na 12 pasztecików
1
opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
200 g
fileta z kurczaka
200 g
pieczarek
125 ml
śmietanki kremówki
2
łyżki oliwy z oliwek
1
średniej wielkości cebula
1
ząbek czosnku
1
łyżka masła
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1
jajko
0.5
łyżeczki suszonego estragonu
0.5
łyżeczki mielonego czarnego pieprzu do mięsa + trochę do smaku
sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji

Jeśli chcesz podawać paszteciki na zimno, nadzienie można przygotować wcześniej, a paszteciki wystudzić po upieczeniu i dopiero napełniać nadzieniem.

Jeśli nadzienie podajesz na gorąco – przygotuj nadzienie najpierw i utrzymuj w cieple. Upiecz paszteciki i od razu napełniaj gorącym nadzieniem.

Nadzienie:

  1. Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na 1 łyżce oliwy usmaż mięso.
  4. Zdejmij mięso z patelni, dodaj resztę oliwy i masło.
  5. Podsmaż cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
  6. Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  7. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  8. Na 1 łyżce oliwy usmaż mięso.
  9. Zdejmij mięso z patelni, dodaj resztę oliwy i masło.
  10. Podsmaż cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Paszteciki:

  1. Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut.
  2. Z każdego płata ciasta wytnij dwa duże kółka, 6 ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
  3. W pozostałych 6 kółkach wytnij środek mniejszą foremką lub szklanką. Oddziel je od reszty ciasta, zostanie pierścień.
  4. Pierścienie ułóż na dużych kółkach, środek pasztecika ponakłuwaj widelcem. Posmaruj jajkiem, oprósz grubo mielonym pieprzem i solą.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez 15 minut, aż będą puszyste i złociste. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  6. Napełnij paszteciki nadzieniem i udekoruj je natką pietruszki.
Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.