Drożdżowe, parzone bułeczki z nadzieniem z Warzywami na patelnię po azjatycku. To ciekawa alternatywa dla miłośników kuchni azjatyckiej, w wydaniu wegetariańskim.
Wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz drożdże i cukier.
Do misy miksera planetarnego wlej wodę i olej.
Wsyp suche składniki do miksera i wyrabiaj ciasto aż powstanie gładka kula.
Ciasto przykryj wilgotną ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na 30 minut.
Rozpuść proszek do pieczenia w 2 łyżkach wody i skrop tym ciasto. Ciasto ponownie wyrabiaj (ręcznie) tak długo, aż jego powierzchnia będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na 15 minut.
Utwórz z ciasta wałek i podziel na 12 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy około 10cm (najlepiej odważyć po około 45 g ciasta na porcję).
Warzywa usmaż na oleju na patelni i ostudź.
Na każdym placku ułóż łyżkę farszu i zalepiaj bułeczki zakładając ciasto lewym palcem wskazującym na prawy kciuk odwrotnie z ruchem wskazówek zegara.
Gotowe bułeczki wkładaj w papierowe papiloty.
Brzegi koszyka bambusowego posmaruj cienko olejem. Dno woka zalej zimną wodą i ustaw na nim koszyk. Zwróć uwagę, żeby woda nie dotykała dna koszyka.
Układaj bułeczki niezbyt blisko siebie i paruj pod przykryciem około 12-13 minut.
Przygotuj sos: posiekaj drobno czosnek, imbir, chili, szczypiorek i wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
Pozwól odpocząć bułeczkom pod przykryciem w koszyku przez około 2 minuty. Podawaj z sosem.