Przepisy
Pierś kurczaka w kremowym sosie, ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Wyjątkowy smak w prostym przygotowaniu? Spróbuj naszego przepisu na soczystą pierś z kurczaka podanej w delikatnym kremowym sosie, uzupełnionej świeżym szpinakiem i intensywnie słodkimi suszonymi pomidorami! Poziom trudności: łatwy kaloryczność: 580 kcal per porcję

- 0.5
- opakowania Szpinaku w liściach FRoSTY
- 3
- filety z piersi kurczaka
- 1
- szalotka
- 4
- łyżki oleju rzepakowego
- 2
- łyżki mąki krupczatki
- 200 ml
- śmietanki kremówki 30%
- 8
- suszonych pomidorów z oliwy, przekrojonych na pół
- listki świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- Posiekaj drobno szalotkę.
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem, oprósz z obu stron mąką krupczatką.
- Na patelnię wlej połowę przygotowanego oleju (ok. 2 łyżki) i obsmaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni, aż będzie z obu stron złoto-brązowe. Przełóż mięso na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej resztę oleju. Zeszklij na nim szalotkę, a następnie dodaj zamrożony Szpinak liściach FRoSTY i smaż kilka minut, aż będzie miękki.
- Wlej śmietankę, wymieszaj składniki na patelni, zagotuj.
- Do sosu włóż piersi kurczaka, dodaj też suszone pomidory.
- Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie przesmażone, ale ciągle soczyste. W razie konieczności dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp listkami bazylii.